Japonské akcie uzavřely na více než sedmiměsíčním maximu

14.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. prosince (ČTK) - Japonské akcie počtvrté za sebou posílily díky pokračujícímu růstu exportérů. Uzavřely tak obchodování na více než sedmiměsíčním maximu. Exportéři těžili ze slabší domácí měny a překvapivě příznivých údajů o listopadovém vývoji maloobchodních tržeb ve Spojených státech.

Hlavní index tokijské akciové burzy Nikkei 225 posílil o 0,82 procenta na 16.829,20 bodu. To představuje jeho nejvyšší závěrečnou hodnotu od 11. května. Širší index Topix vzrostl o 0,77 procenta na 1651,85 bodu, napsala agentura Reuters.

Výrobce spotřební elektroniky Sony stoupl o 1,8 procenta a dodavatel kancelářských zařízení Canon o 1,7 procenta. Akcie firem zaměřených na domácí trh posilovaly díky rostoucímu očekávání, že japonská centrální banka příští týden nezvýší úrokové sazby.

Dobře si dnes vedly rovněž čínské akcie, jejichž hlavní index Shanghai Stock Exchange Composite díky poptávce ze strany domácích i zahraničních investorů stoupl až o 0,99 procenta na rekordní maximum 2245,554 bodu.

Na devizovém trhu si dolar udržel zisky, jež si připsal ve středu po zprávě o překvapivě silném růstu maloobchodních tržeb v USA. Ta zmírnila obavy, že americká centrální banka v příštím roce sníží úrokové sazby. Japonský jen se pohyboval v blízkosti rekordního minima vůči euru kvůli klesajícím šancím na zvýšení sazeb japonskou centrální bankou v příštím týdnu.

V závěru tokijského obchodování zůstalo euro vůči dolaru bez větších změn na 1,3215 USD. Od nedávného 20měsíčního maxima 1,3367 USD ho tak dělil více než cent. Vůči jenu zůstalo euro na 115,30 JPY, tedy v těsné blízkosti středečního rekordního maxima 155,50 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK