K Vánocům patří zvyky a tradice

21.12.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Oslavy vánočních svátků se neobejdou bez tradic a zvyků. Přesto mnohé z nich upadají do zapomnění. Dneska vám prozradíme, co vše by se během této doby mělo dodržovat a jak by měl vypadat tradiční Štědrý večer.

Téma týdne: Vánoce jsou tady

Už jen pár dnů nám zbývá do propuknutí vánočních svátků. Už minimálně měsíc se také o ničem jiném nemluví. Co nakoupit za dárky, čím je financovat, jak nejlépe ušetřit – to byly nejčastější problémy doby nedávno minulé. Existuje sice docela početná skupina lidí, kteří ještě nemají dárky ani vymyšlené, natož koupené, přesto můžeme tvrdit, že se ve většině rodin s přípravami finišuje. Konečně nastane ta kýžená doba, kdy celá rodina usedne a bude relaxovat u pohádek a přitom ujídat připravené dobroty. Dříve však než se tak stane nás čeká večer, který jsme se snažili, co nejvíce zpříjemnit - Štědrý večer. Vánoce jsou svátky tradiční, a proto bychom se měli snažit tyto tradice dodržovat. Alespoň na jeden večer v roce bychom měli zapomenout na stres v práci a termíny, které nestíháme, a užívat si příjemnou domácí atmosféru. Zkusíme si proto připomenout základní zvyky, které by se v období Vánoc měly dodržovat.

Štědrý večer začíná večeří. Až do této chvíle by se měl držet štědrovečerní půst. Vždyť se také ujal slib, že kdo vydrží celý den nejíst, uvidí zlaté prasátko. K večeři se zasedá, když vyjde první hvězda. Počet strávníků by měl být sudý. V případě, že tomu tak není, chystá se talíř pro náhodného příchozího. Na talíř se dává přesně tolik jídla, kolik každý sní. Od večeře se zásadně nevstává. Tradiční počet chodů je devět. Neměl by chybět česnek, med a houby.

Češi na Vánoce pečou cukroví. To by mělo mít kulaté tvary nebo obrysy obětních zvířat. Vánočka tvarem připomíná Ježíška v povijanu. Křížové pletení má ochránit před zlými vlivy. Přestože je kapr již tradičním chodem, až do počátku 20. století byl vzácností.

Doma by neměl chybět betlém, který se má stavět přímo na Štědrý den. K němu se také dřív dávaly dárky a až do Tří králů se u něj svítilo. Nyní se dárky pokládají vedle stromečku. Tento zvyk pronikl z Německa a je relativně mladý. Dříve se zdobil především přírodními produkty, nyní se používají skleněné ozdoby. Větvička jmelí se věší také až o Štědrém dni nad stůl a má-li přinést štěstí, měla by být darovaná.

Štědrý den skýtá také řadu příležitostí, jak zjistit, co nás čeká v příštím roce. Lití olova, krájení jablka, házení střevícem či pouštění lodiček jsou nejznámější tradice. Další zvyky slouží spíše k přivolání bohatého roku. Pod talíře se dávají kapří šupiny, jí se rybí polévka nebo se sváteční stůl omotává provazem.

Spousta zvyků, které se dříve dodržovaly se týká domácího zvířectva. Slepicím se dával hrách, pšenice a ječmen, krávám a koním vánočka, koze jablko. Tyto tradice měly zajistit zdravé a výnosné hospodářství.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky