OPEC zatím nechá těžbu beze změn, na únor ale připravil snížení

14.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Abuja 14. prosince (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se na svém dnešním zasedání v nigerijské metropoli Abuja rozhodla ponechat těžební limity beze změn, připravila si ale podmínky k jejich snížení od února. Zda těžbu skutečně sníží, však bude záležet na dalším vyhodnocení situace, které kartel provede v lednu. OPEC rovněž schválila žádost Angoly a přijala ji za 12. člena.

Pokud se potvrdí obavy kartelu, že vyspělé země mají ropy nadbytek, od února její produkce klesne o půl milionu barelů denně. Ceny ropy na rozhodnutí zareagovaly mírným růstem a barel americké lehké ropy West Texas Intermediate se dostal nad 62 dolarů. Zhruba stejná je i cena severomořské ropy Brent.

OPEC má také strach z dalšího poklesu kurzu dolaru, který klesá vůči naprosté většině měn. Kartel za ropu inkasuje dolary a pokud se jeho kurz snižuje, klesají i zisky členů. Barel ropy stál v polovině července více než 78 dolarů, na podzim už ale jeho cena klesla asi na 58 dolarů.

OPEC rozhodnutí přijala na schůzce za zavřenými dveřmi, které se účastnilo všech 11 členů. Kartel o jednom snížení těžby rozhodl už v říjnu a hned od listopadu ho začal uplatňovat. Pozorovatelé ale nedokážou říci, do jaké míry OPEC svůj slib naplňuje, na 100 procent to prý není. Další snížení produkce požadovala část těžebních zemí v čele s Nigérií.

Velkými zastánci dražší ropy jsou také Írán, Alžírsko a Venezuela, které by těžbu nejraději snížily hned. "Bez ohledu na rozsah snížení produkce, těžbu zkrátka snížit musíme," řekl alžírský ministr energetiky Šakíb Chalíl. Podle něj není správné, aby OPEC čekala až do února. Těžbu ropy je prý nutné snížit hned, a to alespoň o 300.000 barelů denně.

Zásoby ropy jsou v průmyslových zemích nadprůměrné a kartel má obavy, že by mohly způsobit další pokles cen na trhu. K oddálení dalšího snížení těžby ho ale přinutilo jen to, že na severní polokouli je nyní topná sezona a pokles produkce ropy by mohl situaci zkomplikovat. Na severní polokouli leží naprostá většina vyspělých zemí.

"Když se cena ropy drží nad 60 dolary, OPEC má strach něco udělat," řekl analytik John Hall, který ve společnosti John Hall Associates analyzuje energetický sektor. Další snížení těžby tak lze čekat zřejmě jen v případě, že po zimě výrazně klesne poptávka. Tento názor ale popřel katarský ministr energetiky Abdalláh bin Hamad Attijá, podle něhož se těžba sníží bez ohledu na to, co se do února stane.

Nekompromisní je i saúdský ministr Alí Nuajmí, který tvrdí, že cena ropy nehrála při rozhodování ministrů hlavní roli. "My pracujeme na vyvážení trhu a toto rozhodnutí to zajistí," řekl.

Delegáti se kromě přípravy na další snížení těžby ropy věnovali i žádosti Angoly o přijetí za člena organizace. Prezident kartelu Edmund Daukoru řekl, že Angola se stane členem 1. ledna, chystané snížení produkce ropy od února příštího roku se na ni ale ještě vztahovat nebude.

Pokud OPEC sáhne ke snížení těžby o půl miliony barelů denně, bude to nad rámec již dohodnutého snížení v rozsahu 1,2 milionu barelů denně, které si OPEC odsouhlasila v říjnu. Toto snížení kartel zcela nenaplňuje a například Mezinárodní agentura pro energii (IEA) odhaduje, že OPEC těží asi o 780.000 barelů ropy méně než před dohodnutým snížením.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK