O pohledávky ČKA se uchází šest investorů, vítěz bude v březnu

14.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Celkem šest společností včetně zahraničních podalo závazné cenové nabídky na koupi dvou bloků pohledávek České konsolidační agentury (ČKA) o objemu 27,29 miliardy korun. Agentura to dnes oznámila v tiskové zprávě. Vítěze výběrového řízení vyhlásí ČKA v březnu příštího roku.

Bloky obsahují pohledávky jak za firmami v konkurzu, tak za těmi, které v konkurzu nejsou. Jde o pohledávky, které ČKA nevypořádala do června letošního roku. Tehdy uzavřela prodej individuálních pohledávek.

Nejvyšší cenu přes 874 milionů korun za konkurzní balík, který obsahuje 782 pohledávek o objemu 22,92 miliardy korun, nabídla společnost Global Financial Restructuring Czech ze skupiny General Electric. V případě nekonkurzního balíku 1204 pohledávek o objemu 4,37 miliardy korun nabídla nejvíce J.P. Morgan, a to 169,5 milionu korun.

Závaznou cenovou nabídku ke konkurzním pohledávkám podala dále AB Credit ze skupiny PPF Investment, tuzemská HVB Bank, Lehman Brothers a Deutsche Bank. O nekonkurzní blok projevily zájem stejné společnosti kromě Lehman Brothers a HVB Bank.

Podle ČKA představuje nejvyšší nabídka u nekonkurzního bloku 17,6 procenta jeho účetní hodnoty a u konkurzního 6,25 procenta. "Jsou to historicky jedny z nejlepších výsledků u blokových transakcí," uvedl generální ředitel agentury Zdeněk Čáp.

Organizačním poradcem při prodeji zbytkových bloků se stala společnost Erste Corporate Finance a právním poradcem je advokátní kancelář Salans.

Na počátku prosince ČKA nabídla ve veřejném výběrovém řízení k prodeji blok pohledávek o objemu 3,4 miliardy korun, který mimo jiné zahrnuje osoby zemřelé nebo vymazané z obchodního rejstříku.

Od podzimu 2004, kdy ČKA zahájila nový systém blokových prodejů, nabídla investorům ve 20 čýástech pohledávky v celkové hodnotě více než 100 miliard korun.

Pohledávky s právními vadami, které nelze prodat ani v balíku ani individuálně, umístí agentura do nově zřízené dceřiné společnosti, a poté celou tuto společnost prodá. Některé strategické pohledávky přejdou po zániku ČKA na ministerstvo financí. Agentura ze zákona zanikne 31. prosince 2007 bez likvidace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK