Koruna posílila o 20 haléřů na nový rekord k euru 27,70 Kč/EUR

14.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Koruna během dneška posílila o 20 haléřů a vytvořila nový rekord vůči euru na 27,70 Kč/EUR. Sdělil to analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Rekordní zpevnění se dá vysvětlit možnými objednávkami ze zahraničí, kdy někteří hráči na trhu prodávali eura za koruny, dodal. Vůči dolaru koruna posílila na 21,00 Kč/USD.

Koruna po dopolední stagnaci odpoledne bez jakéhokoliv zjevného impulsu během tří hodin posílala o 20 haléřů na nový rekord. Šlo o velmi výrazné posílení, sdělil Tomáš Vlk z Patria Finance. Standardně se kurz podle něj pohybuje v mantinelech plus minus pět haléřů.

Po špatné platební bilanci, vysokém schodku státního rozpočtu a neúspěšném jednání o vládě podle analytiků koruna nemá žádný důvod posilovat.

Také většina okolních měn dnes zpočátku spíše lehce oslabovala. Po české měně se však otočil i vývoj v regionu a i ostatní regionální měny začaly posilovat, uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Koruně mohlo pomoci i posílení dolaru a prodeje eura krátce po zveřejnění amerických dat o nových žádostech o dávky v nezaměstnanosti, která byla lepší, než se čekalo, uvedl Vlk. Dolar dnes zpevnil k euru až na 1,3155 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK