Švédská OMX podala nabídku na převzetí slovinské akciové burzy

14.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 14. prosince (ČTK) - Švédsko-finská společnost OMX podala nabídku na převzetí akciové burzy ve slovinské Lublani. Za jednu akcii provozovatele burzy nabízí 30.000 slovinských tolarů, což celou burzu po přepočtu ohodnocuje zhruba na 4,2 milionu eur (asi 117 milionů Kč). OMX to uvedla v tiskové zprávě.

"Věříme, že převzetí lublaňské burzy je pro nás dobrou příležitostí. OMX tak bude moci zvýšit efektivitu, likviditu a možnosti kapitálového trhu ve Slovinsku," uvedla OMX. Ta v posledních letech expanduje na nové trhy a provozuje akciové burzy ve Švédsku, Finsku, Dánsku, pobaltských zemích a na Islandu.

Z avizovaného plánu by podle managementu OMX měl profitovat celý akciový trh ve Slovinsku, nehledě na to, že se upevní role lublaňské burzy jako důležitého hráče v regionu. OMX velmi sází na to, že rozvíjela skandinávský akciový trh a burzy v Pobaltí.

Spojování burz je nyní ve světě trendem, spojují se burzy ve Spojených státech i jinde. Například americká společnost Nasdaq Stock Market se snaží převzít akciovou burzu v Londýně, která je klíčovým obchodním místem v Evropě a hraje důležitou roli také ve světovém měřítku. Pokud Nasdaqu záměr vyjde, vznikne vůbec první transatlantický akciový trh.

"Zkušenosti se zaváděním technologie na více než 60 burzách ve více než 50 zemích nám dává silný základ k expanzi do východní Evropy," myslí si šéf OMX pro informační technologie a nové trhy v rámci OMX Hans-Ole Jochumsen. OMX nabídku předložila akcionářům lublaňské burzy a managementu, s návrhem ale budou muset souhlasit příslušné regulační úřady ve Slovinsku.

Slovinská burza byla dříve jednou z pěti, která tvořila bázi indexu CESI. Ten sledoval vývoj na akciových trzích ve střední Evropě, vedle Slovinska také v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku. Burza v Lublani hodnotu indexu počítala, od konce loňského roku už to ale nedělá. Důvodem jeho zrušení se podle burzy stala změna podmínek na trzích a odlišné zájmy investorů.

Na burze v Lublani se obchoduje více než 130 akciových emisí, jejichž souhrnná tržní hodnota přesahuje 18 miliard eur (asi 500 miliard Kč). Burza v Lublani má 29 majitelů, což jsou převážně finanční instituce. Tržby burzy se od ledna do září meziročně zvýšily o 23,7 procenta na 2,6 milionu eur, zisk před zdaněním činil 651.800 eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK