České dráhy letos očekávají ztrátu 450 až 490 milionů Kč

14.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Ztrátu 450 až 490 milionů očekává za letošní rok generální ředitel Českých drah Josef Bazala. Řekl to v pořadu Interview televizní stanice ČT24. V příštím roce už by se podle něj měly České dráhy ze ztrát vymanit a dostat se do černých čísel. Podnikatelský plán počítá se ziskem 50 milionů korun.

Letošní ztráta by tak měla být zhruba o 100 až 140 milionů korun nižší než loni, kdy společnost vykázala ztrátu 589 milionů korun.

Za hlavní důvody letošní očekávané ztráty Bazala označil to, že tržby v nákladní dopravě rostly Českým drahám nižším než očekávaným tempem. Druhou příčinou je, že se drahám nepodařilo dořešit ve spolupráci s ministerstvem dopravy financování dálkové osobní přepravy. "To jsou asi ty hlavní důvody, proč letos České dráhy ještě budou mít ztrátu," řekl Bazala.

Připomněl, že v roce 2007 má být nákladní doprava vyčleněna do dceřiné společnosti. Právě proto je nutné vyřešit problémy s financováním dopravy osobní.

České dráhy hospodaří každoročně se ztrátou. V roce 2005 vykázala osobní doprava před započtením státních úhrad ztrátu přes deset miliard korun. Nákladní doprava měla zisk téměř dvě miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK