Koruna vytvořila v noci nový rekord k euru 27,63 Kč/EUR

15.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Koruna v noci na dnešek posílila na nový rekord k euru, který stanovila na 27,63 Kč/EUR. ČTK to sdělil analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Trh tím nereagoval na konkrétní nové informace. Dnes v 10:00 se již koruna obchodovala opět slabší na 27,76 Kč/EUR, k dolaru se pohybuje kolem 21,08 Kč/USD.

Česká měna již ve čtvrtek bez zjevného důvodu výrazně posílila během tří hodin o 20 haléřů na nový rekord, který v noci na dnešek ještě dále posunula. Rekordní zpevnění se dá vysvětlit jen možnými objednávkami ze zahraničí, kdy někteří hráči na trhu prodávali eura za koruny, uvedl Vejmělek.

"Vzhledem k tomu, že koruna neposílila kvůli žádné nové zprávě, lze očekávat, že jí brzo dojde dech," odhadl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Koruna by tak podle něj mohla v průběhu dne mírně oslabit. K dolaru bude česká měna podle Pikory dnes spíše stagnovat, případně mírně oslabí.

Dolar se po čtvrtečním posílení, kterému pomohla pozitivní statistika z trhu práce, dnes v 10:00 obchodoval mírně slabší na 1,3168 USD/EUR. Na dnešek se očekává řada dat, která by podle Pikory mohla přinést několik zvratů. Projev významného představitele ECB, americká inflace či možné důsledky levnější ropy by se mohly odrazit v mírné korekci a pozdějším opětovném posílení americké měny, uvedl Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK