Inflace v EU vzrostla v listopadu na 2,1 procenta

15.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 15. prosince (ČTK) - Meziroční inflace spotřebitelských cen v Evropské unii stoupla v listopadu na 2,1 procenta z říjnových 1,8 procenta. Jedno z nejnižších temp cenového růstu vykázala Česká republika, kde byla meziroční inflace jedno procento, vyplývá ze zprávy statistického úřadu Eurostat.

Ve 12 zemích eurozóny se inflace zvýšila na 1,9 procenta z předchozích 1,6 procenta, zůstala však pod dvouprocentním limitem Evropské centrální banky. Předběžný odhad Eurostatu z konce listopadu předpověděl zvýšení inflace v eurozóně na 1,8 procenta.

Loni v listopadu byla inflace v EU i zemích eura 2,3 procenta. Proti předešlému měsíci se ceny v EU zvýšily o 0,1 procenta, zatímco v eurozóně zůstaly beze změny.

K růstu meziroční míry inflace přispěly nejvíce náklady bydlení, které vzrostly o 3,6 procenta. Z jednotlivých položek tuto kategorii nejvíce ovlivnilo zdražení zemního plynu. Více než tříprocentní růst zaznamenaly ceny i v kategorii školství a potraviny. Nižší byly ceny meziročně naopak v komunikacích a v kategorii rekreace a kultura.

Nejnižší inflaci v EU měla v listopadu Malta s 0,9 procenta a hned po ní Česká republika. Tam míra inflace podle unijní harmonizované metodiky klesla již v říjnu na 0,8 procenta ze zářijových 2,2 procenta a minulý měsíc mírně stoupla na 1,0 procenta.

Na Slovensku se inflace naopak zvýšila na 3,7 procenta z předchozích 3,1 procenta. Nejvyšší byla inflace v Maďarsku, kde dosáhla 6,4 procenta.

Jádrová inflace bez započítání kolísavých cen potravin a energie zůstala v zemích eura na 1,5 procenta. Byla tak stejná jako v předešlých dvou měsících a nepatrně nad loňskou listopadovou úrovní 1,4 procenta.

Evropská centrální banka již rok postupně zvyšuje úrokové sazby, aby zabránila vzestupu inflačních tlaků. ECB chce udržet inflaci v zemích eura pod dvěma procenty. Inflace v eurozóně je již třetí měsíc pod tímto limitem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK