Ceny akcií zakončily týden rekordů mírným poklesem

15.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Ceny akcií na pražské burze po čtvrtečním historickém rekordu mírně klesaly. Dopoledne ještě index nepatrně vylepšil své maximum, ale odpoledne se dostal do minusu. Nárůst vykázaly pouze akcie ČEZ a Philip Morris. Největší pokles postihl akcie firmy Telefónica 02. Podle indexu PX přední akcie ztratily 0,17 procenta na závěrečných 1622,5 bodu.

"Pražská burza v závěru týdne zakotvila v záporném pásmu," uvedl analytik Patria Finance Viktor Reschig. Zahraniční trhy si sice po sérii makroekonomických zpráv z EU a USA, které hovoří proti růstu dolarových sazeb, dále upevnily dnešní růst, ale domácí scéna začala ve druhé polovině dne podléhat korekci, doplnil Vladimír Urbánek z firmy Aliaweb.

Akcie ČEZ, které posílily o procento na 1007,50 Kč, byly podle Reischiga nadále silně poptávány ze zahraničí. Proti tomu se stále prodávala Telefónica, a to i přes stupňující se tlak na nákupní straně způsobený jak domácími, tak i zahraničními investory, dodal. Třetí nejaktivnější Komerční banka se nenápadně přibližuje hranici 3200 Kč. O ostatní tituly nebyl až tak velký zájem, celkový objem zobchodovaných akcií dosáhl silně nadprůměrných téměř pěti miliard Kč, podotkl.

Mezi zajímavé zprávy patřily především informace o výsledcích úpisu Pegas Nonwovens a sebejisté prohlášení šéfa společnosti Orco o růstu firemních akcií v řádu několika desítek procent v příštím roce, upozornil Urbánek. Textilní společnost Pegas dnes ukončila úpis akcií, přičemž celkem bylo upsáno 4,385 milionu akcií společnosti. Konečná nabídková cena bude 27 eur (749,20 koruny). Akcie výrobce umělých textilií se začnou na pražské burze obchodovat v pondělí 18. prosince v předběžném "podmíněném" režimu a od 21. prosince v řádném obchodování.

Celkový objem obchodů: 6,893 miliardy Kč

- akcie 4,785 miliardy Kč

- dluhopisy 2,108 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK