Americké akcie dopoledne rostly, opět na nový rekord

15.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. prosince (ČTK) - Americké akcie dopoledne rostly a jejich přední index Dow Jones dosáhl nového denního maxima 12.480,21 bodu. Údaje o inflaci spotřebitelských cen ujistily investory, že americká ekonomika pokračuje v růstu a inflace je přitom pod kontrolou. Dow Jonesův index zahrnuje třicítku nejsilnějších titulů burzy na Wall Street.

DJI v poledne newyorského času stoupl o 0,4 procenta na 12.463,6 bodu. Index trhu Nasdaq v 18 hodin SEČ vzrostl o polovinu procenta na 2466 bodů.

Zpráva o listopadové inflaci zmírnila obavy, že by centrální banka USA mohla obnovit zvyšování úrokových sazeb, aby udržela inflaci pod kontrolou. Celkový index i inflace očištěná o kolísavé ceny potravin a energií stagnovaly.

Investory také povzbudila vlna silných výsledkových zpráv o hospodaření firem, zejména ze sektoru vyspělých technologií. Například softwarová Adobe Systems oznámila v noci na dnešek vyšší zisk a dnes její akcie vyskočily téměř o pět procent na 42,76 dolaru.

"Lidé začínají věřit, že ekonomika hladce přistane místo toho, aby sklouzla do recese," uvedl manažer společnosti Thrivent Financial. "A to nebolí, protože nás potáhne nahoru technologický sektor," citovala ho agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK