Američané zahájí první vyšetřování čínského dumpingu od roku 1991

15.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. prosince (ČTK) - Americká Komise pro zahraniční obchod (ITC) dnes poprvé od roku 1991 dala souhlas k tomu, aby byly prověřeny údajné subvence, které Čína poskytuje svým vývozcům. Pokud se potvrdí podezření, která Američané mají, může to být impulz k zahájení vyšetřování mnoha podobných případů, uvedla agentura Reuters.

Komise tak dala zelenou ministerstvu obchodu, na jehož rozhodnutí bude, zda Spojené státy přistoupí k zavedení vyrovnávacích cel za účelem ochrany vlastního trhu před levným čínským dovozem.

V úvahu připadá zavedení cel na dovoz křídového papíru. Američané mají podezření, že čínské úřady podporují výrobce papíru nejrůznějšími granty, zvýhodněnými půjčkami a daňovými úlevami. O zavedení vyrovnávacích cel na dovoz papíru ministerstvo požádala společnost NewPage z Ohia.

V centru pozornosti je ovšem dlouholetá politika amerického ministerstva obchodu, kterou v roce 1986 podpořil soudní nález a která se opírá o to, že vyrovnávací cla se nevztahují na země, které nemají statut tržní ekonomiky. A to je z amerického pohledu právě Čína. V těchto případech prý není možné určit úroveň subvencí, a tudíž ani odpovídající obranu.

Když ministerstvo obchodu letos v listopadu přijalo požadavek na zavedení vyrovnávacích cel, uvedlo, že v průběhu vyšetřování se rozhodne, zda změní svou dosavadní politiku. Předběžné rozhodnutí by ministerští úředníci mohli oznámit v lednu. ITC rovněž schválila, aby byla prošetřena antidumpingová a vyrovnávací cla na dovoz křídového papíru z Indonésie a Jižní Koreje.

Komise ITC dospěla k názoru, že existuje dost důkazů k tomu, aby se mohla domnívat, že dovoz ze všech tří zemí významně poškodil americké producenty, případě je reálně může ohrozit.

Americkým výrobcům se nelíbí, že nemohou žádat o zavedení vyrovnávacích cel na dovoz zboží z Číny. Podle nich čínské úřady pomáhají tamním výrobcům s takovou vehemencí, že čínské firmy si mohou dovolit výrazně snížit ceny a ovlivňovat americký trh. Výrobci v USA se proto snaží prosadit změnu zákona a přinutit ministerstvo, aby proti levnému dovozu zakročilo.

Oleje do ohně přilévá i vysoký přebytek obchodní bilance, kterého Čína ve vztahu k USA dosahuje. V letošním roce by se mohl vyšplhat na 240 miliard dolarů (asi 5,1 bilionu Kč). To by byl nový rekord.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK