Air Madrid zastavila činnost, úřady jí odejmuly licenci

17.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 17. prosince (ČTK) - Španělská letecká společnost Air Madrid kvůli sporům s úřady přerušila činnost. Krátce nato jí úřad pro civilní letectví pozastavil platnost licence. Air Madrid létá hlavně mezi Španělskem a zeměmi Latinské Ameriky. Zatím není jasné, zda podnik úplně skončí, nebo se mu spor s úřady podaří vyřešit.

Air Madrid měla problémy s neustálým zpožďováním letů, což poškodilo její důvěryhodnost a zkomplikovalo prodej letenek. Management předložil návrh, jak situaci řešit, podle úřadu ale navrhovaná opatření nestačí. Úřad navíc uvedl, že u letadel Air Madrid shledal bezpečnostní nedostatky.

"Rozhodnutí jsme učinili nezávisle na zcela nezodpovědném a jednostranném chování společnosti," stojí ve sdělení úřadu pro civilní letectví, z něhož citovala agentura AP. Management Air Madrid ale tvrdí, že za jeho problémy stojí španělská vláda. Podnik kroky vlády předvídal a činnost přerušil už v pátek.

Podle Air Madrid se prodej letenek na jeho spoje výrazně snížil v reakci na úterní sdělení ministerstva, že letecké společnosti hrozí kvůli neustálému zpožďování letů sankce. Podnik neuvedl, kolika cestujících se rozhodnutí zastavit činnost dotkne, ale podle španělských médií může jít až o 300.000 lidí, kteří už mají koupenou letenku.

Jen na španělských letištích mohlo být podle odhadu asi 120.000 lidí, většinou z Latinské Ameriky. Část jsou občané Rumunska, kteří ve Španělsku pracují.

V sobotu přišlo do kanceláří Air Madrid na madridském letišti Barajas několik rozzlobených lidí, kteří nevěděli, jak mají postupovat, když byl jejich let zrušen. Řada z nich se chystala navštívit své blízké o vánočních svátcích. Jeden cestující z Ekvádoru televizní stanici CNN+ řekl, že rodinu neviděl čtyři roky, další řekl, že doma v Ekvádoru byl naposledy před sedmi lety.

Odvetou pohrozily kolumbijské úřady, které chtějí situaci prošetřit a případně Air Madrid pokutovat. Záležet bude na tom, zda podnik najde řešení pro stovky lidí, kteří uvízli v Kolumbii. "Společnost by měla přijmout odpovídající opatření, aby byla schopna splnit závazky vůči pasažérům, a přesměrovat je na jiné lety," řekl kolumbijský ministr dopravy Ariel Uriel Gallego.

Kolumbijské velvyslanectví v Madridu odhaduje, že problémy Air Madrid se mohou dotknout až 9000 lidí, kteří se budou na vánoční svátky přesouvat mezi Evropou a Kolumbií.

Air Madrid se ocitla ze strany úřadů pod palbou kritiky už několikrát, vždy kvůli tomu, že její letadla měla tak velká zpoždění, že lidé museli na letištích čekat i několik dnů. Například před měsícem letadlo Air Madrid z Madridu do Buenos Aires odstartovalo s více než jednodenním zpožděním. Lidé tehdy protestovali přímo na ranveji madridského letiště.

Výjimkou nebyly ani situace, kdy lidé přespávali v odstaveném letadle, protože jejich spoj byl rovněž zpožděn o více než jeden den. To se stalo ve Valencii.

Španělské úřady zatím zajistily čtyři až šest letadel, která mají pomoci vyzvednout cestující na těch letištích, kde hrozí největší problémy. Úřady už také dostaly nabídku od španělských i zahraničních aerolinek, které jsou ochotny pasažéry Air Madrid vzít do svých letadel. Pro prvních zhruba 1300 lidí byla vyslána letadla už v sobotu.

Vláda nyní připravuje žalobu a bude se domáhat náhrady škod za zhruba pět milionů eur (téměř 140 milionů Kč). Společnost Air Madrid byla založena v roce 2004 jako nízkonákladový letecký přepravce. Zaměstnává asi 1270 lidí a vedle Španělska a zemí Latinské Ameriky létá také do Londýna, Paříže, Říma, Tel Avivu a na Baleárské ostrovy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK