Exportéři kvůli koruně a drahé elektřině očekávají ztrátu 8 mld.

17.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Silná koruna a vysoká cena elektřiny letos podnikům sdruženým v Asociaci exportérů podle jejího prezidenta Jiřího Grunda způsobí ztráty za zhruba osm miliard korun. Grund to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Členy asociace je asi 50 firem, mezi které patří i automobilka Škoda Auto. Česká měna zakončila týden blízko svých rekordů. V pátek se obchodovala za 27,67 Kč/EUR. K dolaru během dne koruna mírně oslabila na 21,13 Kč/USD.

"My (členové Asociace exportérů) máme okolo 200 miliard (korun) obratu za rok 2006 a ty ztráty, které my teď vyčíslujeme, jsou v podstatě dvě procenta za zvýšení cen elektrické energie a zhruba dvě procenta budou připadat na korunu. Čili je to (ztráty za rok 2006) osm miliard," prohlásil Grund. Grund připomněl, že guvernér ČNB Zdeněk Tůma tento týden označil růst koruny za "šílený". "V tomto směru by jsme si představovali, aby představitelé jak ČNB, tak i vlády, nazývali věci pravými jmény," podotkl Grund.

Podle člena bankovní rady ČNB Mojmíra Hampla je česká měnová politika založena na volně plovoucím kurzu. "Kurz koruny vůči světovým měnám je určován poptávkou a nabídkou na trhu," uvedl v diskusním pořadu Hampl. Dodal, že ČNB ovlivňuje kurz české koruny vůči světovým měnám pouze nepřímo prostřednictvím nastavení úrokových sazeb.

"Nepřímo ovlivňují to, jaká je poptávka po české koruně. Česká ekonomika v tuto chvíli operuje na nižší úrovni úrokových sazeb než eurozóna," podotkl Hampl, který kvůli měnovému zasedání bankovní rady ČNB příští týden ve středu nechtěl hovořit o podrobnostech. "Neměl bych ani naznačovat, co se bude dít s opatřeními v měnové politice," uvedl.

Vláda a ministerstvo průmyslu a obchodu by podle exportérů měly vytvořit mechanismus, který by umožňoval ovlivňovat rozhodnutí ČEZ o zvyšování cen elektřiny. "Prudké tempo zvyšování cen ČEZ, které činí z ČR zemi, která má jedny z nejvyšších cen elektřiny v Evropě, nepochybně snižuje konkurenceschopnost naší ekonomiky," tvrdí asociace.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman oznámil, že v krátké době představí nový transparentní systém tvorby ceny elektřiny, jehož přípravou pověřil speciální tým. "Tento systém potvrdí či vyvrátí oprávněnost výše současných cen elektřiny," řekl. "S ohledem na vývoj spotřeby elektřiny v západní Evropě je však jasné, že nebudou-li ve střednědobém horizontu postaveny nové zdroje, cena elektřiny nadále poroste," dodal.

Vláda společně s ČNB by podle asociace měla také stanovit termín pro přijetí eura a závazný harmonogram kroků nutných k jeho přijetí. Obě instituce by také měly využít všech nástrojů k zabránění posilování kurzu koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK