Španělé se obávali o bezpečnost letadel Air Madrid od května

17.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 17. prosince (ČTK) - Španělské úřady měly obavy o bezpečnost letadel společnosti Air Madrid už v květnu a od té doby je inspektoři denně kontrolovali. Na tiskové konferenci k vývoji kolem problémů Air Madrid to dnes řekla ministryně infrastruktury Magdalena Álvarezová. Firma už v pátek zastavila činnost a v sobotu jí úřad pro civilní letectví zastavil platnost licence.

Společnost mezitím vypnula webové stránky a má na nich jen stručný text ve španělštině, v němž oznamuje rozhodnutí úřadu pro civilní letectví. Není tedy stále jasné, zda to znamená definitivní konec podniku, nebo zda se Air Madrid bude snažit spor s úřady vyřešit.

Inspektoři podle Álvarezové už 26. května pojali podezření, že Air Madrid neprovádí údržbu letadel podle předpisů. V sedmi případech dokonce úřad pro civilní letectví zakázal vzlétnout pěti strojům z flotily tohoto dopravce. Proč úřady s odejmutím licence tak dlouho váhaly, ale ministryně uspokojivě nevysvětlila. Smyslem obezřetnosti a zákazu vzletů prý bylo zajistit, aby letadla Air Madrid startovala letuschopná a po důkladné údržbě.

"Přinejlepším byli nezodpovědní. Nic dalšího k tomu neřeknu, dokud se k záležitosti nevyjádří soud. Budeme nárokovat odškodnění, budeme bojovat všemi právními a soudními prostředky, které máme. Ta společnost je povinna poskytnout služby, za které předem vybrala peníze," řekla Álvarezová.

V sobotu musela na letištích v Madridu a Barceloně nocovat spousta lidí, kteří kvůli problémům Air Madrid nemohli pokračovat v cestě. Celkem se tyto problémy mohly dotknout až 300.000 lidí, z toho jen ve Španělsku až 120.000 pasažérů. Vedle Španělů to byli převážně cestující z Latinské Ameriky, část byli Rumuni, kteří ve Španělsku pracují. Někteří lidé z Latinské Ameriky se chystali na Vánoce domů poprvé po mnoha letech v Evropě, kde pracují.

Španělská vláda zajistila několik letadel, která by měla dopravit do původní destinace pasažéry, již uvízli na některém z letišť. Od soboty přepravila zhruba 5000 lidí a podle Álvarezové se snaží přepravit další. Stihnout by to měla do 21. prosince. Náklady spojené s přepravou cestujících bude vláda vymáhat po Air Madridu, protože zatím jdou všechny náklady na účet daňových poplatníků.

V sobotu vláda předpokládala, že bude vymáhat asi pět milionů eur, teď už ale hovoří o částce minimálně 6,5 milionu eur (asi 180 milionů Kč).

Air Madrid se ocitla ze strany úřadů pod palbou kritiky už několikrát, vždy kvůli tomu, že její letadla měla tak velká zpoždění, že lidé museli na letištích čekat i několik dnů. Například před měsícem letadlo z Madridu do Buenos Aires odstartovalo s více než jednodenním zpožděním. Lidé se bouřili přímo na ranveji madridského letiště a podobných případů bylo více.

Společnost Air Madrid je nízkonákladovým přepravcem, který byl založen v roce 2004. Zaměstnává zhruba 1270 lidí a vedle Španělska a zemí v Latinské Americe létá do Londýna, Paříže, Říma, Tel Avivu, na Baleárské ostrovy a do Rumunska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK