Úřady kvůli listerióze zahájily celostátní kontroly potravin

18.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. prosince (ČTK) - Úřady dnes kvůli listerióze zahájily na celém území České republiky rozsáhlou kontrolní akci zaměřenou na to, zda potravinářské firmy, distributoři a prodejci dodržují předpisy a neohrožují spotřebitele touto nebezpečnou nemocí. Do terénu dnes vyrazily desítky hygieniků i odborníků ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a Státní veterinární správy (SVS).

Experti minulý týden objevili bakterii způsobující listeriózu v sýru Baladur od společnosti Prom-Prodej a hermelínovém a pochoutkovém salátu výrobců Lahůdky Palma Praha a Nové lahůdky. Listerióza se projevuje zejména u starších lidí se sníženou imunitou a může ohrozit vývoj plodu během těhotenství.

"Inspektoři SZPI sledují jednak ty tři potraviny, u kterých se bakterie listeriózy prokázaly, kontrolují se však rovněž některé další potraviny. Dohledává se také zpětně, zda nebyly porušeny hygienické předpisy při přepravě a prodeji závadných potravin," řekl mluvčí SZPI Ivo Klemeš.

Odebrané vzorky se podle něj posílají do pražské laboratoře, výsledky budou známy do několika dnů. "Do pátku provedeme jen na jihu Moravy kolem 70 kontrol. Zatím ale není určeno, kdy kontroly skončí, takže mohou pokračovat i dále. Mimo to pokračujeme v běžných kontrolách na základě podnětů od spotřebitelů," dodal Klemeš.

Spotřebitelům ale nelze dát vodítko pro rozpoznání bakterie v potravinách, řekl ČT24 Petr Cuhra ze Státní potravinářské inspekce. "Listerie okem viditelná není, potravina může na pohled vypadat zcela v pořádku, a přitom může být kontaminována," sdělil Cuhra.

Mluvčí SVS Josef Duben řekl, že do kontrolní akce se zapojilo také několik desítek pracovníků všech 14 veterinárních správ, kteří kontrolují potravinářské výrobny. "Kontroly jsou zaměřené zejména na zpracovny, výrobny měkkých zrajících sýrů a také fermentovaných uzenin či tlačenek," uvedl Duben.

V listopadu byla na Moravě hlášena tři úmrtí pacientů s prokázaným výskytem bakterií Listerie monocytogenes. Ve stejném měsíci zemřel i novorozenec, u jehož matky byla prokázána listerióza při současném chronickém onemocnění imunitního systému. Vedle toho se onemocnění listeriózou vyskytlo u 17 lidí, což podle ministerstva zdravotnictví neodpovídá běžnému sezonnímu výskytu.

Infekce se objevuje hlavně u zvířat, může se ale přenášet i mezi lidmi. Onemocnění doprovází horečka, tuhnutí svalů a někdy i nechutenství a průjem. Při těžším průběhu se objevují bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Inkubační doba trvá zhruba od tří do 70 dnů. Nemoc je možné léčit antibiotiky.

Bakterie někdy způsobí také hnisavý zánět mozkových blan, který může skončit poškozením mozku a míchy. Nákaza se ale podle odborníků může obejít i bez příznaků nebo ji provázejí jen lehké obtíže. Těžší onemocnění může vzniknout především u lidí s oslabenou obranyschopností a u těhotných žen.

Lidé by podle odborníků měli postupovat podobně jako u salmonelózy, tedy jíst jen důkladně tepelně upravené maso a omytou zeleninu a ovoce. Syrové maso by se mělo skladovat odděleně od uvařených potravin. Lidé by neměli pít nepasterizované mléko a jíst výrobky z něj. Základem prevence je mytí rukou. Dobře omývat je potřeba i nože, kterými se potraviny krájely. Bakterie se dokáže množit i v chladu.

Těhotné ženy a lidé se sníženou imunitou se podle odborníků mají raději vyvarovat měkkých sýrů, jako je například niva či camembert. Měli by se vyhýbat i lahůdkovým salátům - hermelínovému, pařížskému, pochoutkovému a dalším.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK