ČSA propustí do konce března dalších 200 lidí

18.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. prosince (ČTK) - České aerolinie propustí do konce března 2007 dalších 200 zaměstnanců. Počet zaměstnanců se tak sníží zhruba na 5100 lidí. Omezením počtu pracovníků a zeštíhlením organizační struktury chtějí ČSA v příštím roce uspořit asi 100 milionů korun. Uvedla to mluvčí ČSA Daniela Hupáková.

ČSA tak budou zaměstnávat v průměru 100 lidí na jedno letadlo, což je srovnatelné s podobnými leteckými společnostmi, sdělila mluvčí. Rušena jsou podle ní místa hlavně v administrativě. Již v srpnu odešlo z ČSA 142 zaměstnanců, kteří využili nabídky společnosti na odchod dohodou.

Přes propouštění zaměstnanců se však mzdové náklady ČSA v příštím roce opět zvýší. Růst mezd o osm procent totiž zaručuje dlouhodobá kolektivní smlouva, kterou se vedení při jednání s odbory nepodařilo změnit. Jenom na mzdy tak budou muset ČSA vydělat příští rok o 400 milionů korun více, aby udržely alespoň stejný hospodářský výsledek.

V roce 2005 činila průměrná mzda v ČSA 42.344 korun, sdělila již dříve ČTK Marcela Fialková z tiskového odboru. Piloti berou podle informací tisku v průměru více než 110.000 korun.

Propouštění je součástí dlouhodobého plánu restrukturalizace společnosti, jejímž cílem je návrat k ziskovosti. Za tři čtvrtletí letošního roku vykázaly ČSA ztrátu 324 milionů korun. Ke konci roku očekávají ztrátu asi půl miliardy, což je stejně jako loni. Kumulovaná ztráta ČSA přesahuje miliardu korun. Podle plánů prezidenta Radomíra Lašáka by ČSA měly začít znovu vydělávat po restrukturalizaci v roce 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK