Akcie na pražské burze lehce zlepšily rekord

18.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. prosince (ČTK) - Ceny akcií na pražské burze zahájily předvánoční týden mírným růstem, kterým lehce vylepšily čtvrteční historický rekord. Největší zájem byl o novou emisi akcií Pegas Nonwovens, která ale postupně snížila svůj úvodní dvojciferný zisk. Pohyby kurzů ostatních akcií s výjimkou Unipetrolu nepřekročily jedno procento. Podle indexu PX přední akcie posílily o 0,22 procenta na závěrečných 1626,1 bodu.

"Terčem obchodního zájmu se stala především nová emise akcie Pegas Nonwovens," uvedl Vladimír Vávra z Patria Direct. Akcie zahájily silným růstem; v úvodu seance dosáhly až na 840 Kč, tedy o 12 procent výše proti upisovací ceně. Zakrátko ale přišlo masivní vybírání zisků ze strany některých zahraničních institucionálních hráčů, kteří stlačili kurz pod 800 Kč. V závěru seance se akcie Pegas Nonwovens obchodovaly na 784 Kč, tedy o 4,6 procenta výše proti upisovací ceně.

"Akcie Pegas prošla prvním nákupním "boomem", při kterém se řada investorů pokoušela o intradenní obchody a mnoho drobných investorů akcii prodalo se ziskem. Předpokládám, že v dalších dnech bude kurz akcií Pegasu kolísat, dokud si akcie nezíská svoji historii a stabilní ocenění, čehož budou dále využívat spekulativní investoři na rychlé obchody," míní Dušan Jilčík ze společnosti Cyrrus.

Akcie ČEZ si při oboustranném zájmu připsaly zisk střídmých 0,2 procenta a prozatím nalezly rovnováhu pod hranicí 1010 Kč, informoval Vávra. K růstu indexu přispěly podle něj zejména akcie Erste Bank s nárůstem o 0,65 procenta na 1618,50 Kč a Unipetrolu, který přidal 1,3 procenta k 236 Kč. Akcie Erste těží ze zvýšení cílové ceny ze strany analytiků Citigroup na 67 eur (1860 Kč). Akcie Unipetrolu korigovaly pokles ze závěru páteční seance, upozornil Vávra.

"Podle nálady ze zahraničních trhů se již do Vánoc žádná velká nákupní rallye konat nebude, a tak můžeme očekávat klidné obchodní dny a konsolidaci zisků s netrpělivým očekáváním, zda-li přijde 'lednový efekt'," odhadl Jilčík.

Celkový objem obchodů: 7,694 miliardy Kč

- akcie 4,798 miliardy Kč

- dluhopisy 2,896 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK