Americké akcie dopoledne na dalším rekordu

18.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. prosince (ČTK) - Americké akciové trhy začaly nový týden dalším růstem a hlavní Dow Jonesův index se vyšplhal přechodně na nový rekord nad 12.490 body. Dobrou náladu na trh přinesla vlna fúzí a akvizicí, později však akcie energetického sektoru oslabily pod tlakem poklesu cen ropy.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času stoupl o 0,1 procenta na 12.450 bodů a předtím se dostal až na rekordních 12.490,70 bodu. Index trhu Nasdaq v 18 hodin SEČ naopak již klesal o 0,2 procenta na 2453 bodů.

Trh se zpočátku nechal inspirovat řadou víkendových oznámení fúzí a akvizic v objemu 77 miliard dolarů. Mezi nimi vynikala nabídka farmaceutického distributora Express Scripts na koupi konkurenční Caremark za 26 miliard dolarů. Zdroje také podle agentur uváděly, že investiční společnosti Apollo Management a Texas Pacific pracují na koupi největšího světového provozovatele kasin Harrah's Entertainment.

Později začaly klesat akcie ropného sektoru. Ty oslabil stupňující se pokles cen ropy, především pod vlivem teplejšího počasí v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK