LN: Další banky prodlužují splatnost hypoték na 40 let

19.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Další české banky rozšiřují nabídku hypoték se splatností až 40 let. Následují tak Hypotéční banku, která tuto službu představila začátkem prosince. Nová služba má pomoci zejména lidem s nízkými příjmy, kteří by si běžný úvěr na bydlení nemohli dovolit. Napsaly to dnešní Lidové noviny.

"Hypotéku s dobou splatnosti 40 plánujeme klientům nabídnout počátkem příštího roku," uvedl například Tomáš Kopecký z ČSOB. O prodloužení doby splatnosti uvažuje také HVB Bank. Česká spořitelna však v nejbližší době o prodloužení splatnosti neuvažuje, zejména proto, že nejčastěji žádané hypotéky jsou u ní s dvacetiletou splatností.

Dosud bylo možné v Česku získat běžnou hypotéku maximálně na 30 let. Prodloužení lhůty splatnosti o deset let bude například u dvoumilionové hypotéky znamenat snížení měsíčních splátek z původních asi 9,5 tisíce korun přibližně o tisícovku.

Hypotéka se 40letou splatností ovšem nebude pro každého. Hlavním omezením bude věk. Například u Hypotéční banky musí klient hypotéku splatit do 70 let věku, při 40leté splatnosti tedy půjčka bude přístupná lidem do věku 30 let.

Nevýhodou dlouhodobé hypotéky však bude výše poplatků a úroků. "Ty mohou při čtyřicetileté splatnosti hypotéky snadno dosáhnout sta procent vypůjčené částky nebo i více. Člověk tak vlastně zaplatí dvojnásobek půjčené sumy," upozorňuje ekonomka Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK