Tisk: Družstvo Sever Loukovec kvůli BSE musí vybít téměř 80 krav

19.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 19. prosince (ČTK) - V zemědělském družstvu Sever Loukovec z Chocnějovic na Mladoboleslavsku budou muset vybít téměř 80 vrstevnic krávy, u které závěrečný test potvrdil 26. případ takzvané nemoci šílených krav (BSE) v Česku. O této hrozbě informovala již před týdnem Státní veterinární správa, nyní ji potvrdili i zástupci krajské veterinární správy a družstva. Informují o tom Boleslavský deník a Mladá fronta Dnes.

Testy prokázaly BSE u krávy z chocnějovického chovu narozené na jaře 2000, která byla 4. prosince poražena na normální porážce. Jde o třetí letošní případ nemoci v Česku. Družstvo nyní bude muset utratit i skupinu vrstevnic. "Jde o 75 krav a dva býky," řekl Boleslavskému deníku ředitel družstva Josef Lojda. Pro družstvo je podle něho především morální újma a těžce to ponesou hlavně pracovníci, kteří se o krávy denně starali. Škodu způsobenou utracením zvířat bude hradit stát. Její výši musí podle Lojdy vypočítat soudní znalec.

O svá místa se pracovníci družstva v souvislosti s výskytem BSE nemusí obávat. "Je tam zaměstnáno poměrně málo lidí a jejich produktivita práce je poměrně vysoká," řekl Lojda.

Jak již dříve uvedl pro ČTK, družstvo v současné době v Chocnějovicích má 468 dojnic.

První kus dobytka nakažený BSE veterináři v Česku zjistili v roce 2001, ještě týž rok přibyl druhý případ. V roce 2002 se objevila opět dvě nakažená zvířata. V roce 2003 byly zjištěny čtyři případy a v roce 2004 sedm případů.

Od počátku roku 2001 bylo v Česku vyšetřeno přes milion kusů skotu a na toto množství bylo zjištěno 26 zvířat nakažených BSE.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK