Japonské akcie neudržely růst ze začátku týdne a oslabily

19.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. prosince (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes snižovaly, a trh tedy neudržel růst ze začátku týdne, kdy hlavní index vystoupil na nejvyšší úroveň od jara. Jedním z důvodů jsou problémy v makléřské společnosti Nikko Cordial, které investory odradily od nákupu akcií podobných firem. Oslabily také akcie realitních a dalších firem.

Index Nikkei 225 si odepsal 185,23 bodu a den uzavřel slabší o 1,09 procenta na 16.776,88 bodu. V předchozích pěti dnech ale zpevnil o více než 500 bodů, a zažil tak jeden z nejúspěšnějších týdnů v letošním roce. Širší index Topix klesl o 1,20 procenta na 1645,40 bodu.

Trh nechal prakticky bez povšimnutí rozhodnutí centrální banky nechat základní úrok beze změn na 0,25 procenta. Komentáře bankovních činitelů už předem naznačovaly, že se zvýšením sazeb se do konce roku nedá počítat. Šéf centrální banky Tošihiko Fukui řekl, že ekonomika pokračuje solidním tempem v růstu, poněkud slabší je ale podle něj osobní spotřeba.

Akcie Nikko Cordial oslabily o více než 14 procent, a reagovaly tak na pondělní oznámení, že třetí největší makléřské společnosti v Japonsku hrozí pokuta až čtyři miliony dolarů a možná i stažení akcií z tokijské burzy. Důvodem je zjištění, že podnik zaúčtoval zisk asi 156 milionů dolarů, který zřejmě ziskem být neměl.

"Zatím není pořád jasné, zda je to problém, který se týká jen společnosti Nikko Cordial. Pokud ne, a podobné problémy se najdou také u dalších velkých makléřů, pak to může být důvodem k tomu, aby investoři z Japonska utekli," varoval analytik Société Générale Asset management Masanaga Kono. Dopady je podle něj nutné pozorně sledovat, zatím se ale zdá, že zahraniční investoři mají o japonské akcie stejně velký zájem jako před vypuknutím skandálu.

Na devizovém trhu se mírně zvyšoval kurz jenu, protože podrobnosti k rozhodnutí centrální banky nechat sazby beze změn v té době ještě nebyly známy. Investoři přeskupovali pozice v jednotlivých měnách a připravovali se na to, zda Fukui naznačí růst sazeb v lednu. Vzhledem k tomu, že má šéf centrální banky pochybnosti o dostatečném růstu výdajů na osobní spotřebu, analytici ve zvýšení sazeb hned v lednu příliš nevěří.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,3080 USD a mírně zpevnil z předchozích 1,3105 USD, kde byl v pondělí. Na paritě s japonským jenem se posunul na 118,01 ze 117,97 JPY, zatímco euro vůči jenu slabilo na 154,41 z předchozího kurzu 154,61 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK