MfD: Izraelci chtějí v Aši investovat až jednu miliardu dolarů

19.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Aš (Chebsko) 19. prosince (ČTK) - Až jednu miliardu dolarů (více než 20 miliard korun) chce na pozemcích Hospodářského parku Aš u obchvatu města Aše investovat v příštích letech izraelská developerská skupina BCD Group. U Aše by do pěti let měla postupně vyrůst komerční nemocnice zaměřená na bohatou klientelu, jedním z oddělení by měla být například plastická chirurgie, uvádí dnešní regionální vydání Mladé fronty Dnes (MfD).

Studie počítá i s hotelem s devíti stovkami pokojů, kasinem, výškovými obytnými budovami a průmyslovou zónou. Nové bydlení ve čtveřici třicetipodlažních domů by mělo najít více než pět stovek rodin, po dokončení komplex podle listu zajistí práci nejméně 10.000 lidí.

Izraelská společnost má zájem využít postupně pozemky o rozloze 72 hektarů. "V dalších etapách má vzniknout na deseti hektarech zázemí pro firmy, počítá se přitom, že průmyslovou zónu využijí především společnosti, které budou vyrábět zboží s vysokou přidanou hodnotou nezatěžující životní prostředí," uvedl starosta Aše Dalibor Blažek.

V těsném sousedství je naplánovaný téměř pětihektarový zábavní komplex. "Zástavba by měla vyvrcholit vybudováním logistického centra na 15 hektarech a výškové kancelářské budovy o celkové podlahové ploše 130.000 metrů čtverečních," doplnil mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.

"Město nic neriskuje. Pozemky, o něž má BCD Group zájem, jsou soukromé," reagoval starosta Dalibor Blažek na dotaz, zda se nebojí, že se záměr nepodaří uskutečnit. "Pokud se to ale povede, výrazně se změní tvář a význam nejen Aše, ale celého regionu," poznamenal Blažek.

Investorům chce město pomoci s vyřizováním úředních formalit, samo ale nebude investovat žádné peníze. Záruku podle starosty Blažka skýtá i skutečnost, že pro BCD Group vytvořila studii renomovaná izraelská společnost, která vytvořila projekt nejvyšší budovy v Tel Avivu.

Poprvé se pracovníci developerské skupiny přijeli do Aše společně se zástupci CzechInvestu podívat asi před rokem, když hledali vhodnou lokalitu. Nyní se vrátili s hotovým záměrem, do jehož přípravy podle starosty Blažka vložili už téměř osm milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK