Gazprom se s francouzským GDF dohodnul na dodávkách plynu

19.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 19. prosince (ČTK) - Ruský plynárenský monopol Gazprom dnes uzavřel dlouhodobou smlouvu na dodávky zemního plynu s francouzským podnikem Gaz de France (GDF). Nový kontrakt umožní Francouzům odběr 12 miliard metrů krychlových plynu ročně, a to od roku 2012 do roku 2030. Dodávky do roku 2012 upravuje současná smlouva.

"Rozvoj komerční spolupráce s Gazpromem slouží k posílení bezpečnosti dlouhodobých dodávek plynu spotřebitelům ve Francii a v Evropě," řekl při podpisu smlouvy generální ředitel GDF Jean-François Cirelli.

Smlouva francouzskému podniku umožňuje navíc odebírat až 2,5 miliardy metrů krychlových plynu ročně z plynovodu Nord Stream. Ten vede pod hladinou Baltského moře a jeho majitelem je rovněž Gazprom. Menšinovými vlastníky jsou německé koncerny E.ON a BASF. Přes Nord Stream by se měl do Evropy dostávat ruský plyn od roku 2010.

Gazprom bude také od října příštího roku moci prodávat až 1,5 miliardy metrů krychlových plynu ročně přímo francouzským spotřebitelům, tedy bez nutnosti použít pro účely prodeje prostředníka. Vstupem na maloobchodní trh se chce Gazprom přiblížit spotřebitelům.

Právě maloobchodní trh by měl Gazpromu pomoci k vyšším ziskům. Zhruba čtvrtina plynu, který Evropa každoročně spotřebovává, pochází od Gazpromu. Někteří evropští politici ale chtějí, aby Rusko svůj energetický sektor otevřelo, což prý bude pro zásobování Evropy bezpečnější. Důležité zdroje energie v Rusku ovládá stát.

Smlouva, kterou dnes Gazprom podepsal s GDF, navazuje na podobný dokument z listopadu, kdy se Gazprom dohodnul na podmínkách zásobování plynem s italskou společností Eni. Díky ní si Gazprom vytvořil podmínky ke vstupu na lukrativní maloobchodní trh na jihu Evropy.

Západní Evropě záleží na plynulosti dodávek plynu, aby se nedostala do podobných problémů jako na přelomu loňského a letošního roku. Gazprom tehdy kvůli sporu s Ukrajinou špatně zásoboval velkou část Evropy, protože Ukrajina je klíčovou tranzitní zemí. Spor se vyřešil až ve chvíli, kdy země přistoupila na vyšší ceny plynu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK