Věřitelé otrokovické letecké továrny vybrali nového majitele

19.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Otrokovice (Zlínsko) 19. prosince (ČTK) - Otrokovická letecká firma Moravan-Aeroplanes, která je od roku 2004 v konkurzu, bude mít nového majitele. Dnes ho vybrali věřitelé, jeho jméno ale bude kvůli nutným formálním krokům oznámeno až ve středu. Řekl to konkurzní správce Moravanu-Aeroplanes Petr Hajtmar. Věřitelé se rozhodovali mezi nabídkami společností CzechAircraft a Dova Aircraft. Obě společnosti chtěly pokračovat v letecké výrobě v otrokovickém areálu.

V pořadí již čtvrtý tendr vypsali společně konkurzní správci Moravanu-Aeroplanes a Moravanu, někdejší mateřské společnosti otrokovické továrny, která je rovněž v konkurzu. O dalším osudu letecké továrny tak dnes rozhodovaly věřitelské výbory obou firem. "Vítěze jsme vybrali. Musíme ale ještě učinit některé formální kroky. Jméno tak definitivně potvrdíme a oznámíme ve středu," poznamenal Hajtmar. V Moravanu-Aeroplanes nyní pracuje zhruba 170 zaměstnanců.

Společnost CzechAircraft s.r.o. sídlí ve Starém Městě v okresu Uherské Hradiště. Firmu vlastní irská firma QucomHaps Holdings, která se o Moravan-Aeroplanes zajímá dlouhodobě. Irové již v minulosti oznámili, že v Otrokovicích chtějí mimo jiné vyrábět některé komponenty k speciálnímu letadlu pro šíření signálu. Dova Aircraft s.r.o. vyrábí v Paskově sportovní letouny. Společnost Moravan-Aeroplanes s ní kooperuje.

Zaměstnanci verdikt věřitelských výborů přivítali. "Konečně jsme po dlouhé době dospěli k reálným výsledkům. Nevypadá to pro nás špatně, podle mého názoru může vítěz tendru přinést továrně perspektivu," sdělil zástupce zaměstnanců ve věřitelském výboru Zdeněk Hlobil. "Pro nás je velmi důležité, aby výroba zůstala v areálu v Otrokovicích. Jiné řešení pro nás znamená ztrátu zaměstnání," dodal.

Moravan-Aeroplanes vyrábí celokovové letadla s obchodní značkou ZLIN Z 142C, Z 242L, Z 143L a Z 143Lsi. Momentálně má firma dostatek zakázek. Pracuje na devíti strojích, z toho čtyři chce dodat ještě do konce letošního roku. V těchto dnech navíc získala zakázku na dalších pět letadel. Jejich výroba potrvá až do září příštího roku.

První tendr na prodej továrny jako fungujícího celku vypsali správci obou společností v roce 2005. Přihlásila se pouze irská společnost QucomHaps, její nabídka ale obsahovala formální chyby. Tendr byl proto zrušen a vypsán nový. I tehdy se přihlásil pouze irský zájemce. Tendr byl kvůli námitkám největšího věřitele opět zrušen.

Poté se věřitelské výbory rozhodly pokračovat v jednáních s irskou společností formou nabídky jedinému zájemci. Nakonec ale věřitelé kvůli změnám v majetkové struktuře zájemce jednání ukončili. Do následného třetího tendru se nikdo nepřihlásil, dnes skončilo čtvrté výběrové řízení, v kterém podaly závaznou nabídku podmíněnou složením kauce deset milionů korun dvě firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK