ÚOHS příští rok prošetří například pivovary a autobusové dopravce

19.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 19. prosince (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) plánuje v roce 2007 prověřit české pivovary kvůli zákazům přeshraničního prodeje. Zaměří se i na regionální autobusové dopravce, platební karty a televizní reklamní trh. Vyplývá to z bilančního dokumentu, který shrnuje letošní události v práci ÚOHS. Antimonopolní úřad bude tradičně sledovat i telekomunikace, plynárenství a energetiku.

Stanovisko úřad vydá také k odběratelským smlouvám Mostecké uhelné společnosti a novým smlouvám státního podniku Lesy ČR s těžařskými firmami. Nově se chce zabývat třeba smlouvami některých tuzemských pivovarů o zákazu přeshraničního prodeje. Pivovary nedovolují svým odběratelům, aby prodávali pivo nakoupené v Česku do sousedních zemí, kde jsou vyšší ceny.

Podnět ke kontrole regionálních dopravců dalo antimonopolnímu úřadu srpnové zastavení dopravy v Ústeckém kraji. Úřad zahájil s Dopravním podnikem Ústeckého kraje správní řízení a upozornil na to, že si nechá zpracovat analýzu trhu. "Trošku se to zdrželo, ne ve všech krajích je takový dominant jako na Ústecku, regionálních dopravců je celá řada," řekl dnes novinářům předseda úřadu Martin Pecina.

Také reklamním trhem se ÚOHS letos zabýval. Doporučil majiteli licence pro Novu společnosti CET 21, aby změnil smlouvy na prodej reklamy. Trh chce sledovat i dál, především v souvislosti s přechodem z analogového na digitální vysílání.

ÚOHS uložil od ledna do listopadu za prohřešky v hospodářské soutěži pokuty ve výši 543 milionů korun, většinu nepravomocně. Víc než polovinu z toho tvoří pokuta pro RWE Transgas za zneužití dominantního postavení. Nyní má úřad vydat druhostupňový verdikt, kterým nejspíš pokutu sníží. RWE už ji ale bude muset zaplatit, verdikt úřadu bude pravomocný.

Antimonopolní úřad by měl příští rok hospodařit s rozpočtem přes 110 milionů korun, dalších 26 milionů korun dostal ze státního rozpočtu na opravu nového sídla, kam by se měl na jaře 2007 přestěhovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK