Část klientů obchodníka Afin Brokers převezme Capital Partners

19.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Část zákazníků obchodníka s cennými papíry Afin Brokers, který přišel o licenci, převezme člen pražské burzy společnost Capital Partners. Někteří z klientů by tak od středy mohli opět obchodovat s cennými papíry, řekl předseda představenstva Capital Partners Vladimír Černý. Pomoc zákazníkům Afin Brokers dále nabídla firma Patria Direct.

Společnost Afin Brokers měla na konci září 3119 zákazníků, z toho 2824 domácích a 295 zahraničních. Jednání o přípravě smouvy o převodu podniku s Capital Partners oznámila v tiskové zprávě Afin Brokers. Černý pak na dotaz ČTK nevyloučil, že jednou z možností je koupě tohoto obchodníka. Jak ale doplnil, jednání jsou na samém počátku a je nutný i souhlas České národní banky.

Přes Capital Partners s největší pravděpodobností již od středy bude moci část klientů Afin Brokers obchodovat. Afin Broker po zásahu České národní banky nemůže zákazníkům cenné papíry nakupovat ani přijímat peníze, pouze vypořádávat stávající kontrakty. Přestup do Capital Partners doporučila zákazníkům i sama společnost Afin Brokers.

Další obchodník s cennými papíry Patria Direct pak nabídl pomoc klientům firmy Afin Brokers při vydání majetku a jeho převodu.

Odejmutí licence bylo dle ČNB důsledkem závažných a dlouhodobých nedostatků v činnosti Afin Brokers. Afin Brokers chce ovšem podat rozklad. Podle oznámení Afin Brokers zůstává majetek na klientských účtech stoprocentně zajištěn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK