Hygienici našli bakterii listeriózy v další várce sýru Baladur

19.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Hygienici dnes objevili nebezpečnou bakterii způsobující onemocnění listerióza v další várce sýru Baladur, ve kterém byl tento mikrob odhalen již minulý týden. Výrobu sýrů Baladur ve společnosti Prom-prodej v Nepomuku na Plzeňsku úřady před několika dny zakázaly, takže nebezpečná potravina by podle hygieniků neměla být k dostání na pultech obchodů.

"Dnes jsme vyhlásili jako nebezpečný výrobek další šarži sýru Baladur od společnosti Prom-prodej, která má dobu spotřeby 29. prosince. Našli jsme v ní až 1320násobné překročení normy (povoleného množství bakterie listeriózy)," řekl hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Výroba sýru Baladur v Nepomuku byla na příkaz hygieniků zastavena minulý týden v pátek. Firma podle Víta všechny výrobky stáhla z trhu, takže by neměly být v prodeji. "Myslím si, že je tam (v nepomucké výrobně sýru Baladur) jedna z masivních kontaminací (bakterií způsobující listeriózu) v technologii," uvedl Vít.

Hygienici minulý týden objevili nebezpečnou bakterii nejen v sýru Baladur, ale také v hermelínovém a pochoutkovém salátu výrobců Lahůdky Palma Praha a Nové lahůdky Sixta. Listerióza se projevuje zejména u starších lidí se sníženou imunitou a může ohrozit vývoj plodu během těhotenství. V pondělí proto úřady zahájily celostátní kontrolu výrobců potravin, distributorů a obchodníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK