Firmy musí kvůli rodným číslům upravit pracovní smlouvy

20.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Firmy musí kvůli rodným číslům upravovat miliony pracovních smluv. Podle zákona totiž musí v pracovních smlouvách buď odstranit rodná čísla zaměstnanců, nebo si od nich vyžádat souhlas, že rodné číslo může ve smlouvě být ponecháno. Napsal to deník Právo.

Povinnost odstranit ze smluv rodná čísla nebo si vyžádat písemný souhlas zaměstnance s jejich ponecháním zavedla již loni novela zákona o evidenci obyvatel a rodných číslech. Firmy měly tuto povinnost splnit do konce minulého roku, a pokud to z nějakého důvodu neudělaly, musí to napravit dodatečně. Za nesplnění této povinnosti jim hrozí pokuta až deset milionů korun.

Podle Úřadu na ochranu osobních údajů je zmíněné ustanovení na místě. "Není důvod, aby na pracovních smlouvách bylo uvedeno rodné číslo. K identifikaci pracovníka stačí datum jeho narození," řekl Roman Recman z úřadu. Navíc podle něj jde o to, aby firmy nepoužívaly počítačové programy, které obsahují rodná čísla. Ta by se tak mohla nelegálně dostat mimo podnik a být zneužita, dodal Recman.

Personalisté ale namítají, že zaměstnavatel stejně musí rodné číslo od zaměstnance získat. Bez něho by totiž firma nemohla svému pracovníkovi poskytnout slevy na dani, přihlásit ho k sociálnímu a zdravotnímu pojištění, vystavit evidenční list důchodového pojištění apod.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK