Japonské akcie uzavřely na více než sedmitýdenním maximu

20.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. prosince (ČTK) - Hlavní index japonské akciové burzy Nikkei dnes poprvé za více než sedm měsíců uzavřel nad hranicí 17.000 bodů. Akcie posilovaly díky poklesu obav z brzkého zvýšení úrokových sazeb japonskou centrální bankou. Exportéři navíc těžili ze slabší domácí měny.

Index Nikkei stoupl o 1,4 procenta na 17.011,04 bodu. To představuje jeho nejvyšší závěrečnou hodnotu od 9. května. Širší index Topix vzrostl o 1,3 procenta na 1667,01 bodu.

Japonská centrální banka v úterý ponechala úrokové sazby beze změny na 0,25 procenta a její guvernér Tošihiko Fukui uvedl, že domácí spotřeba a spotřebitelské ceny vykázaly zhoršený vývoj. To snížilo očekávání, že banka zvýší úroky na příštím zasedání v lednu.

Akcie třetí největší japonské automobilky Honda posílily o 2,3 procenta na 4420 jenů a během dne se vyšplhaly až na rekordní maximum 4440 jenů. Firma stejně jako další exportéři těžila ze slabé domácí měny, která po přepočtu zvyšuje zisky z prodeje v zahraničí.

Na devizovém trhu se euro vůči japonskému jenu vyšplhalo na nové rekordní maximum poté, co příznivá zpráva o vývoji podnikatelské nálady v Německu posílila očekávání, že Evropská centrální banka začátkem příštího roku zvýší úrokové sazby ze současných 3,5 procenta. "Rozdíl v úrokových sazbách zůstává a lidé jsou zklamáni tím, že japonská centrální banka by nemusela sazby v blízké době zvýšit," řekl analytik Hidenori Kato z tokijské pobočky Société Générale.

Euro se dnes vůči jenu dostalo až na 156,39 JPY, tedy na nejvyšší úroveň od svého zavedení v roce 1999. Od začátku letošního roku tak vůči japonské měně stouplo již o 12 procent. Vůči dolaru jednotná evropská měna v závěru tokijského obchodování vzrostla o 0,3 procenta na 1,3225 USD ze zhruba 1,3195 USD v úterý večer v New Yorku. Dolar zůstal vůči jenu zhruba beze změny na 118,15 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK