Trichet: ECB je rozhodnuta zasahovat na podporu cenové stability

20.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. prosince (ČTK) - Evropská centrální banka je rozhodnuta i nadále rázně a včas zasahovat proti rizikům, která by mohla hrozit cenové stabilitě. Řekl to dnes prezident ECB Jean-Claude Trichet před hospodářským a měnovým výborem Evropského parlamentu. Ve svém vystoupení tak opět naznačil, že banka bude zvyšovat úroky zřejmě i příští rok.

Trichet se přidržel toho, co řekl na počátku měsíce poté, co ECB zvýšila základní úrokovou sazbu na pětileté maximum 3,5 procenta. "Bankovní rada bude monitorovat velmi pozorně veškerý vývoj tak, aby se ve střednědobém horizontu nezhmotnila rizika pro cenovou stabilitu," řekl.

Finanční trhy čekají na jakýkoli náznak, kdy hodlá ECB dále zvýšit úroky. Za poslední rok to udělala postupně šestkrát, a základní sazba se tak zvýšila z původního minima dvou procent o tři čtvrtiny. Počátkem měsíce Trichet řekl, že interpretovat tehdejší jeho slova o "pozorném monitorování" tak, že zvýšení sazeb přijde v únoru, by bylo mylné.

Finanční trhy nyní předpokládají, že ECB zvýší opět sazbu nejpozději do poloviny příštího roku. Od základní sazby se odvíjejí úvěrové náklady v celé ekonomice od firemních úvěrů po spotřebitelské úvěry a hypotéky. Základní sazba v eurozóně je nyní o celý procentní bod vyšší než český základní úrok 2,5 procenta, který je nejnižší z celé Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK