Vláda stáhla návrh na odklad účinnosti zákoníku práce

20.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Vláda dnes vzala zpět návrh novely zákoníku práce, která měla účinnost normy odložit o jeden rok. Zákoník práce začne platit 1. ledna 2007. Důvodem stáhnutí návrhu je to, že poslanci ČSSD a KSČM zablokovali projednání novely ve zkráceném termínu. Návrh tak nebude možné schválit do konce roku. Projednání odložení zákoníku po 1. lednu ztrácí jakoukoliv logiku a smysl, řekl novinářům po jednání vlády ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Zákoník práce je kodexem, kterým se řídí pět milionů zaměstnanců a desítky tisíc zaměstnavatelů. Zákoník práce tak vstoupí podle dřívějších Nečasových výroků v platnost i s chybami, které jsou v něm obsaženy. Norma prý obsahuje zhruba 80 chyb, které měla novela opravit. Na některá ustanovení zákoníku podalo 73 poslanců ODS, KDU-ČSL a Strany zelených stížnost k Ústavnímu soudu. Podle nich by paragrafy mohly být v rozporu s Ústavou.

Podle zástupců Svazu průmyslu a dopravy může nová norma od ledna způsobit například kolaps veřejné dopravy. Dopravní firmy mají na základě tohoto předpisu přijmout přes 1500 kvalifikovaných řidičů, kteří ale na trhu práce nejsou, řekl již dříve ČTK prezident svazu Jaroslav Míl. Podle novely by se totiž do pracovní doby měly započítávat i odpracované přesčasové hodiny. Dopravci budou muset ubrat řidičům přesčasy a na práci najmout další pracovní síly. Při dané týdenní pracovní době by tak již během roku někteří řidiči nemohli nastoupit do práce.

Zákoník prosadila ve sněmovně ČSSD spolu s komunisty přes veto prezidenta. Kritici míní, že předloha snižuje konkurenceschopnost firem, zvyšuje náklady zaměstnavatelů, a v důsledku tak poškodí lidi, kteří práci marně shánějí. Naopak jeho zastánci soudí, že jde o moderní předpis, který umožňuje větší smluvní volnost, ale zároveň zachovává nezbytnou úroveň ochrany zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK