Průzkum: Podnikatelská nálada v EU se zlepšuje, ČR pesimističtější

20.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Podnikatelská nálada v Evropě se letos zlepšila, podniky jsou optimistické i v případě očekávání příštího roku. Nejoptimističtější firmy jsou v Dánsku, nejskeptičtější naopak v Maďarsku. Česko se jeví v porovnání s ostatními zeměmi EU jako pesimistické. Vyplývá to z pravidelného Evropského hospodářského průzkumu 2007, který uskutečnilo sdružení evropských obchodních a hospodářských komor Eurochambres mezi 78.000 podniky.

Důvěra podnikatelů v pozitivní vývoj jejich firem je nejvyšší od roku 2000 a je o šest procentních bodů vyšší než v loňském roce. Zlepšení se týká jak zemí EU, tak zemí kandidátských, uvedl při prezentaci výsledků průzkumu tajemník Hospodářské komory Vladimír Šiška. V Česku je celková důvěra podniků v roce 2006 na dobré úrovni, doplnil prezident komory Jaromír Drábek.

Rozdíl počtu optimistických a pesimistických odpovědí u očekávání firem EU pro rok 2007 dosáhl výrazně pozitivní bilance (23,6 procenta). ČR se tomuto výsledku s 22 procenty blíží. Podobné nálady jako v tuzemsku vyplynuly z výsledků v Rakousku či Itálii. Slovensko je v porovnání s ČR značně pesimistické, počet negativních odpovědí tam převýšil optimistické vyhlídky o pět procent.

Sklon k optimismu mají v ČR podle Drábka podniky zpracovatelského průmyslu i služeb, které ale zaujímají kritičtější postoje. Ve zpracovatelském průmyslu lze vypozorovat zřetelný rozdíl mezi malými podniky (18 procent z nich jsou optimisty) a velkými podniky (53 procent optimistů). Počet respondentů, kteří považují vývoj podnikatelského klimatu za příznivý, dvojnásobně překročil počet těch, co pociťují, že se podmínky zhoršují. Přibližně 40 procent respondentů zastává názor, že podmínky pro podnikání se nemění.

S výjimkou Lotyšska a Maďarska předpokládají všechny státy evropské pětadvacítky zapojené do průzkumu v roce 2007 zvýšení celkového obratu. Čeští podnikatelé nejsou v porovnání s průměrem EU nijak optimističtí. Rozdíl pozitivních a negativních očekávání zde činí 27,4 procenta, průměr EU vykázal bilanci 40,2 procenta. Pesimističtější jsou firmy už jen v Německu, Itálii a Maďarsku. Přibližně 45 procent českých firem odhaduje, že jejich celkový obrat by měl v tomto roce vzrůst. Pokles očekává naopak 18 procent zdejších podniků.

Prodej evropských firem na národních trzích roste daleko více, než se očekávalo. K oživení situace přispěly investice a rostoucí spotřeba, upozornil Šiška. Podle odhadů evropských firem poroste prodej i v roce 2007.

Průměrná hodnota bilance očekávání vývoje prodejů na národních trzích zemí EU pro rok 2007 je 34,4 procenta. V ČR je to jen 8,3 procenta. Tato bilance je dokonce nižší, než jaké jsou odhady českých firem pro výsledky v roce letošním (12,2 procenta), podotkl Drábek. Třetina podniků v ČR očekává, že jejich prodeje na domácím trhu v roce 2006 vzrostou, více než pětina z nich sdílí opačný názor.

Všechny významné ekonomiky EU kromě Španělska předpokládají v roce 2007 růst exportu. Celkově je podle průzkumu očekávání vývozu v roce 2007 nejvyšší od roku 2001. V roce 2006 pokračovaly evropské vývozy ve vzestupném trendu. Růst exportu předpokládá v příštím roce 23,4 procenta českých podniků, na 13,6 procenta očekává jeho pokles. Průměr zemí EU je v bilanci 35 procent, tedy více než třikrát vyšší.

Očekávání růstu zaměstnanosti vykazuje v porovnání s dalšími sledovanými ukazateli největší zlepšení. Průměrná bilance EU dosahuje 15,7 procenta. Rozdíl pozitivních a negativních očekávání růstu počtu pracovních míst dosahuje v ČR 2,8 procenta. "Faktem je, že i přes nejvýznamnější posun k lepšímu, je skóre v oblasti zaměstnanosti ze všech sledovaných kategorií nejméně optimistické. Nedávné změny v pracovním právu a v regulaci stimulaci trhu práce nenaplnily očekávání podnikatelů," poznamenal Drábek.

Růst úrokových sazeb v Eurozóně může být podle Šišky jednou z příčin, proč jsou podniky ve svých odhadech objemu investic pro rok 2007 spíše opatrné. Zatímco v ČR převyšuje počet firem očekávajících růst investic ty, které počítají s jejich poklesem, o 5,3 procenta, v zemích EU to je 16,4 procenta. V roce 2007 neočekávají domácí respondenti významné změny, tedy ani prudký růst investic, dodal Drábek.

Evropský hospodářský průzkum 2007 se uskutečnil ve 23 zemích EU kromě Belgie a Irska a v kandidátských zemích v Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku a Turecku. Jako hodnotícího prvku se používal "bilanční údaj", což je prostý odečet počtu negativních odpovědí od pozitivních. Neutrální odpovědi se nepočítaly. V České republice se průzkumu zúčastnilo 933 firem. Necelé dvě třetiny z nich se orientují na služby, zbytek se přihlásil k průmyslu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK