RRTV: Nova může začít digitálně vysílat v Domažlicích i jinde

20.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Nova může začít vysílat v digitálním zemském TV vysílání (zkráceně DVB-T) na Domažlicku i v dalších oblastech republiky. Řekl to předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Václav Žák s tím, že rada schválila žádost Novy, která se digitálního vysílání týkala. Vyjádření Novy, kdy začne v Domažlicích vysílat, se zatím ČTK nepodařilo získat. Nyní v tomto regionu vysílá pouze ČT své všechny čtyři současné programy.

"Nova je oprávněna digitálně vysílat na celém území ČR, a to ve kterékoliv sítí určené pro DVB-T," uvedl Žák. Dodal, že rada a Nova si musely ujasnit, jak vypadá licence Novy po změně zákonů souvisejících s vysíláním. V původní licenci byl mimo jiné rozsah vysílání v republice určen takzvaným souborem technických parametrů včetně analogových kmitočtů, nyní to zákon udává pomoci určení územního rozsahu.

Vysílání DVB-T začalo na Domažlicku 1. listopadu a stalo se tak po Praze, Brně, Ostravě a jejich okolí dalším regionem, kde lze digitální zemskou TV sledovat. Domažlicko je však první oblastí, kde bude nutné současné analogové vysílání vypnout kvůli nástupu digitálního rozhlasového vysílání v sousedním Německu, které ruší TV signál. Další takovou oblastí je široké okolí Ústí na Labem, kde se spuštění DVB-T plánuje v příštím roce.

Analogová televize podle předběžných odhadů skončí na Domažlicku ke konci pololetí příštího roku. Kdo do té doby nebude mít převaděč signálu, označovaný jako set-top box, nebo televizor se zabudovaným digitálním tunerem či přístup ke kabelovým a satelitním sítím, nebude moci dále televizi sledovat.

Pětikilowattový vysílač Vraní vrch u Domažlic pokrývá digitálně území s 220.000 lidmi, tedy téměř celé Domažlicko, část Tachovska, Klatovska a jižního Plzeňska. Od listopadu mohou lidé v regionu přijímat digitálně ČT1, ČT2, ČT24 a ČT4 Sport. Představuje to 30 procent území i obyvatel kraje.

Před postupným nástupem DVB-T stojí nejen ČR, ale také další členové EU. Evropská komise doporučuje, aby se tak stalo do roku 2012, ČTÚ navrhuje, aby byl poslední analogový vysílač vypnut do října 2010. Lidem to přinese více volně přístupných kanálů včetně současných stanic ČT1, ČT2, Novy a Primy. V éteru se mělo do příštího května objevit i šest nových soukromých digitálních stanic, ale vinou soudních sporů o své licence přišly a není jasné, zda je získají zpět a kdy se tak případně stane.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK