Odbory: Nový zákon o sociálních službách může přinést problémy

20.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Nový zákon o sociálních službách může od ledna přinést místo zlepšení péče problémy klientům i těm, kdo se o ně budou starat. Varoval před tím dnes předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger. Zaměstnavatelé nemají dost peněz na to, aby zaplatili odborný personál, což ovlivní kvalitu poskytovaných služeb. Zaměstnancům může výrazně klesnout plat.

Schlanger uvedl, že zaměstnavatelé nabízejí smlouvy, podle nichž zaměstnanec bude ze čtvrtiny fungovat jako zdravotní sestra a ze tří čtvrtin jako pracovník sociálních služeb. Zodpovědnost za konkrétní práci je tak nejasná. Vzhledem k rozdílným tarifům podle něj klesne příjem zaměstnance v průměru o 3000 korun měsíčně. Tento postup volí například zaměstnavatelé v Ústeckém kraji, údajně na doporučení zřizovatele.

"V Čechách se našli chytráci, kteří chtějí, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Vymysleli, jak těmto lidem udělat pracovní smlouvu, ve které by bylo kousek sestry a většina nesestry. Těžko pak dohledat zodpovědnost za konkrétní činnost," připomněl Schlanger. Postup je podle něj v rozporu se zákoníkem práce.

Svaz podle Schlangra bude vyjednávat se zaměstnavateli a upozorní na situaci ministerstvo práce a sociálních věcí. Pokud to nepomůže, obrátí se na inspektoráty práce. Zaměstnavatel totiž nemůže nabízet smlouvu, v níž má zaměstnanec stanoveny dva druhy práce.

"Odbory demonstrovaly za miliardy pro zaměstnavatele, toto je vděk, konají v neprospěch zaměstnanců," poznamenal Schlanger.

Dodal, že nový zákon o sociálních službách považuje za největší změnu v systému poskytování těchto služeb od dob Rakouska-Uherska. Místo podpory institucí bude podpora jednotlivců, kteří si potřebné služby nakoupí. Lidé se zdravotním postižením, senioři a další potřební budou dostávat příspěvky přímo a sami si rozhodnou, zda chtějí být například v ústavu sociální péče, nebo si zaplatit pečovatele a další služby.

Posle Schlangra je otázka, zda bude dost peněz pro současné poskytovatele, rozhodně nebudou peníze pro nové poskytovatele služeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK