Právo: Státní dluh na konci roku překročí 800 miliard korun

21.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Stání dluh České republiky ke konci letošního roku překročí 800 miliard korun a příští rok se zvýší na téměř 900 miliard korun. Na každého Čecha tak letos připadne dluh přibližně 80 tisíc korun. Vyplývá to z odhadu vývoje státního dluhu, který je součástí státního rozpočtu, napsalo dnešní Právo.

"To, že státní dluh roste od roku 1997 včetně současného období, kdy se ekonomice daří, a s jeho dalším růstem se počítá i do dalších let, nesvědčí o dobrém zdraví veřejných rozpočtů," uvedl ekonom Jan Švejnar a dodal, že veřejné finance jsou zralé na reformy. Rovněž listopadová mise Mezinárodního měnového fondu v České republice zaujala ke stavu veřejných rozpočtů kritické stanovisko.

Reálnost odhadů o překročení 800 miliard korun potvrzují již ověřené výsledky státního dluhu ke konci září. Na konci tohoto měsíce státní dluh totiž dosáhl 746,3 miliardy korun.

Státní dluh je dluhem centrální vlády. Spolu s dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů vytváří takzvaný veřejný dluh. Ten loni stoupl o 46,2 miliardy korun na 901,3 miliardy korun. Rostl však pomaleji než ekonomika a v poměru k hrubému domácímu produktu poklesl na 30,49 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK