MfD: Případné inkaso pokut od Kapsche nebude snadné

21.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - S pokutami pro společnost Kapsch za nefungování systému elektronického výběru mýta na dálnicích to zřejmě nebude tak jednoduché, jak si ministerstvo dopravy představovalo. MD sice vyjednalo zvýšení pokut až na 14 milionů korun denně, podle ředitele společnosti Kapsch Karla Feixe však taková sankce je téměř nereálná. Napsala to dnešní Mladá fronta Dnes.

Na takovou sankci má stát nárok pouze v případě, že by celý systém totálně selhal. "I kdyby systém byl účinný jen na 50 procent, pořád je fungující. A stát má nárok jen na ušlý zisk, který doloží," řekl Feix v rozhovoru pro MfD.

O částce 14 milionů denně navíc není v dodatku ke smlouvě zmínka, podle Feixe k ní došla některá média. Při totálním výpadku systému a nulovém výběru mýtného by ministerstvo naúčtovalo společnosti Kapsch šestimilionovou pokutu za nefungování systému a muselo by doložit, že přišlo o zisk osm milionů korun, uvedl Feix.

Při dokladování případného nároku na ušlý zisk bude mít klíčovou roli nezávislý auditor, který má účinnost systému hlídat. A toho ministerstvo dopravy zatím nemá. Ve středu dokonce zrušilo tendr, ve kterém ho mělo vybrat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK