Ryanair stáhl nabídku na Aer Lingus kvůli obavám EU

21.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 21. prosince (ČTK) - Irský nízkonákladový letecký přepravce Ryanair stáhl nabídku na nepřátelské převzetí domácího rivala Aer Lingus. Přiměla ho k tomu Evropská komise, která ve středu oznámila, že hodlá do hloubky prošetřit, jaký budou mít snahy Ryanairu dopad na konkurenční prostředí. Ryanair Holdings proto oznámil, že jeho nabídka za 1,48 miliardy eur již neplatí. Šéf společnosti se pak o EK vyjádřil kriticky.

Komise ve středu oznámila, že má vážné obavy o konkurenční prostředí, protože Ryanair a Aer Lingus jsou dvě největší letecké společnosti v Irsku. Podle komise by se jejich spojením snížil spotřebitelům výběr a ceny letenek by vzrostly. Na rozhodnutí, zda akvizici povolit či zablokovat, má nyní komise čas do 11. května.

Ryanair dodal, že by nabídku předložil znovu v případě, že by Evropská komise navrhované převzetí schválila. Generální ředitel Ryanairu Michael O' Leary pak obvinil komisi z toho, že je proti Ryanairu zaujatá. Poznamenal, že stejná komise přitom schválila spojení francouzské Air France a nizozemské společnosti KLM.

O'Leary připomněl, že Air France a KLM se vzdaly rezervace 120 letištních přistání a Ryanair navrhl, že by se po spojení s Aer Lingus vzdal více než 500 takových rezervací. "Zdá se, že komise aplikuje na Ryanair-Aer Lingus rozdílné a zcela rozporné principy než ty, které použila na mnohem větší transakci Air France-KLM," řekl O'Leary.

Na většině tras z Dublinu nemají Ryanair a Aer Lingus jiné rivaly. Je proto pravděpodobné, že by komise žádala větší ústupky, než by spojení schválila. Podle regulátorů nejsou ústupky Ryanairu z posledních týdnů dostatečné, aby obavy ze spojení s Aer Lingus opadly.

O'Leary zdůraznil, že Ryanair předloží novou nabídku, jakmile by ji regulátoři schválili. Odmítl se vyjádřit k tomu, zda se Ryanair nechystá nabízenou cenu zvýšit, napsala agentura AP.

Nabídka Ryanairu se již jako problematická jeví. Irská vláda, která vlastní čtvrtinu Aer Lingus a je jejím největším akcionářem, je silně proti akvizici. Přitom na nabídku zatím přistoupilo ani ne procento akcionářů Aer Lingus.

Ryanair svým rychlým růstem z irské základny přinesl do evropské letecké dopravy revoluci. Levné lety se rozšířily po celém kontinentu a přiměly i Aer Lingus podobně jako jiné aerolinie zavést stejný model podnikání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK