Euro OnLine: Na Kapsch má dočasně dohlížet LogicaCMG

21.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Společnost LogicaCMG se údajně má stát dočasným auditorem kontrolujícím výkonnost systému elektronického mýtného, který od ledna příštího roku v Česku odstartuje firma Kapsch. Činnost by měla vykonávat zhruba první dva měsíce roku 2007, než bude v opakovaném tendru vybrán finální poskytovatel služby. Píše to server Euro Online.

Původní tendr Ředitelství silnic a dálnic z podnětu ministerstva dopravy krátce před uzávěrkou soutěže a otevíráním obálek zrušilo. Podle MD byly důvodem chyby v zadávacích podmínkách soutěže. Nový tendr má být vypsán během ledna.

Šéf ŘSD Petr Laušman k dočasnému rozhodnutí podle serveru napsal, že tak činí na základě požadavku náměstka ministra dopravy. Prý šlo o Jiřího Hodače. Ten to na přímý dotaz serveru potvrdil.

Právě tato opakovaná odvolávka na ministerský příkaz by podle některých názorů mohla být i důvodem, proč by některé firmy mohly celou záležitost napadnout u antimonopolního úřadu. Náměstek Hodač je však klidný, konstatuje Euro Online.

"Za vším si stojím. V zadávací dokumentaci byla celá řada velmi sporných věcí. Například tam bylo uvedeno, že činnost nezávislého znalce bude spočívat v manuálním vyhodnocení optických záznamů. Vůbec se nepočítá s tím, že by se v další etapě mohl budovat i satelitní mýtný sytém. Řadu problematických věcí jsme našli i v metodice," cituje Euro Hodače, který se přitom odvolává na posudek odborníků z Dopravní fakulty ČVUT. Ti by měli též pomoci s vypracováním zadávací dokumentace k novému tendru.

K výběru dočasného auditora se Hodač podle serveru vyjadřovat nechce. Prý je to záležitostí Ředitelství silnic a dálnic. Možnou účast firmy LogicaCMG však nevyloučil. Upozornil jen, že právě ona kontroluje mýtný systém v Rakousku, píše severu Euro Online.

Mýto se v Česku začne vybírat od 1. ledna 2007. Na systém bude dočasně dohlížet společnost, kterou si ŘSD zvolí na základě zákona o finanční kontrole ve veřejné zprávě. Ten mimo jiné určuje, na jak velké zakázky se má vypisovat veřejná soutěž. Podle dřívějších informací ředitele úseku provozovatele elektronického mýta ŘSD Vladimíra Bielka jde o zakázku menšího rozsahu, která se řeší v rámci interních směrnic ŘSD. Předpokládaná hodnota kontraktu je 20 milionů korun bez DPH. Smlouva má být uzavřena na pět let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK