Mzdy na dráze porostou příští rok o 5,6 procenta

21.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Vedení Českých drah se dohodlo se železničářskými odbory na růstu mezd pro příští rok o 5,6 procenta, zatímco letos měli odboráři v kolektivní smlouvě zaručen růst o 5,7 procenta. Řekl to mluvčí ČD Aleš Ondrůj. Průměrná hrubá mzda zaměstnanců by podle předběžných odhadů podniku měla na konci letošního roku činit 21.900 korun. V celé České republice by měla letos podle ekonomů přesáhnout 20.000 korun. Dráhy jsou s více než 57.000 pracovníky největším zaměstnavatelem v zemi.

Růst mezd v příštím roce byl posledním sporným bodem v letošním kolektivním vyjednávání. Odbory původně navrhovaly zvýšení o sedm procent, zatímco vedení si představovalo asi pětiprocentní růst.

Je to podruhé v řadě, kdy se kolektivní vyjednávání podařilo na železnici ukončit před Vánoci. Obě strany se již v úterý shodly, že pravděpodobně naleznou kompromis do konce týdne.

Před třemi lety podepsaly odbory s vedením podniku kolektivní smlouvu až na Silvestra, předloni se dokonce nedohodly vůbec a situaci musela řešit nezávislá zprostředkovatelka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK