Koruna mírně oslabila z maxima, uzavřela na 27,53 Kč/EUR

21.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Česká měna dnes mírně oslabila ze středečních maxim, stále se však drží na silných hodnotách. K euru se v závěru obchodovala na 27,53 Kč/EUR, k dolaru se kurz pohyboval kolem 20,89 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Ve středu se koruna vyšplhala až k 27,41 Kč/EUR a 20,75 Kč/USD a dnes část těchto zisků vymazala. Podle analytika ČSOB Jana Bureše stály ve středu za prudkým zpevněním dva velké domácí nákupy, které na relativně mělkém předvánočním trhu strhly kurz koruny k rekordním hodnotám.

Tendenci k oslabení by měla koruna mít i v pátek, uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Stále však podle něj existuje riziko, že by se na trhu mohl objevit větší prodejní signál, což by mohlo vést k dalšímu skokovému posílení díky téměř nulové likviditě. "Nicméně vzhledem k dnešnímu obchodování se již zdá, že tento faktor se prozatím vyčerpal, alespoň pro tento týden," dodal Škop.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová odhaduje, že koruna bude do konce roku své minulé zisky dále korigovat oslabováním. Teprve 3. ledna se obchodování vrátí do normálu a poté přijde další vlna zpevnění, odhadla Šichtařová.

Spolu s českou korunou dnes mírně oslabil i polský zlotý. Dolar se k euru obchodoval silnější na 1,3165 USD/EUR. Revize amerického HDP za třetí čtvrtletí na dvě procenta z předchozích 2,2 procenta nenašla na trhu větší odezvu a celkově byl dnes vliv makrodat slabý, uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. "Hráči se už nepouštějí do větších akcí," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK