Gazprom získá na projektu Sachalin-2 většinu za 7,5 miliardy USD

21.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 21. prosince (ČTK) - Ruský plynárenský kolos Gazprom si zajistí většinovou kontrolu nad rozsáhlým projektem těžby a zpracování zemního plynu Sachalin-2, dosud největší zahraniční investicí v Rusku. Vlastníkům projektu v čele s britsko-nizozemským ropným koncernem Royal Dutch/Shell za to Gazprom dá 7,45 miliardy dolarů (155,5 miliardy korun), oznámil dnes Shell.

Gazprom tak vystřídá Shell v roli lídra projektu o odhadovaných nákladech 22 miliard dolarů. Gazprom získá 50 procent plus jednu akcii a Shell si ponechá polovinu svého dosavadního 55procentního podílu. Na polovinu své podíly sníží ve prospěch Gazpromu i japonští partneři Mitsui a Mitsubishi. Těm nyní zůstane 12,5 procenta respektive deset procent.

Dohoda o převodu podílů byla podepsána na schůzce v Kremlu, které se zúčastnil ruský prezident Vladimir Putin a nejvyšší činitelé Shellu a Gazpromu spolu se zástupci japonských partnerů. Ruská vláda na tomto projektu nemá žádný podíl a nyní jej může kontrolovat prostřednictvím Gazpromu, který je již z většiny vlastněn státem.

Projekt Sachalin-2 podobně jako jiné surovinové projekty v zahraničních rukou se letos staly terčem útoků vládních úřadů. Ty u nich začaly vyčíslovat miliardové škody na životním prostředí a odmítaly udělovat povolení k provozu. Podle analytiků to však bylo jen nástrojem nátlaku na zahraniční investory; po převodu většiny do rukou Gazpromu se čeká rychlé vyřešení těchto problémů.

Sachalin-2 je největší světový projekt na produkci zkapalněného zemního plynu LNG. Jeho rozpočet se v poslední době výrazně zvyšoval, což dalo Moskvě záminku k zásahu. Sachalin-2 má začít dodávat LNG v roce 2008. Do Japonska, Koreje a Spojených států má jít tankery 9,6 milionu tun plynu ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK