Právo: Počet škod ze živelních pohrom letos vzrostl o 20 procent

22.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - O dvacet procent letos vzrostl počet škod na majetku firem způsobených živelními pohromami. Jen požáry způsobily za první tři čtvrtletí letošního roku firmám škody za více než 1,5 miliardy korun. Česko přitom letos nepostihly žádné velké pohromy, jako byly v minulých letech například rozsáhlé povodně. Napsal to dnes list Právo.

"Řada firem, které jsou nekvalitně pojištěné, se kvůli tomu dostává do existenčních problémů," řekl Tomáš Kratochvíl ze společnosti Claims Adjusters, která se zabývá pomocí firmám postiženým škodami na majetku. Podnikatelé podle odborníků často nevědí, jak a proti čemu jsou vlastně pojištěni.

Přitom zejména pro malé firmy je požár nebo podobná živelní událost doslova pohromou. Vedení těchto firem si často neví rady s administrativou spojenou s pojistnou událostí ani s tím, jak se postarat o své zaměstnance.

Podle Kratochvíla ale často nese část viny i pojišťovna, protože si vyžádá jen část dokumentace a teprve později své požadavky doplňuje. Zpoždění ve výplatě pojistného plnění přitom může mít na stabilitu malé firmy zásadní vliv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK