Právo: ČR má stále šanci stát se sídlem Galilea

22.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - Praha má stále velkou šanci získat centrálu evropského navigačního systému Galileo. Podle dnešního Práva to tvrdí státní agentura CzechInvest. Systém Galileo má odstranit závislost Evropské unie na americkém systému GPS.

"Česko má řadu expertů na vesmírné a satelitní technologie. Naše technické vysoké školy jsou zdrojem kvalitních pracovních sil a zárukou pro další rozvoj projektu. Nezpochybnitelná je výhodná poloha Prahy a její snadná dostupnost letecky i pozemními cestami. Věřím, že ČR má velkou šanci na úspěch," řekl Právu generální ředitel agentury CzechInvest Tomáš Hruda.

O sídle úřadu pro Galileu rozhodovali minulý týden v Bruselu ministři dopravy, ale k řešení se nepřiblížili. Česko neuspělo ani se snahou dostat problematiku umístění evropského navigačního systému Galileo do Prahy na program jednání summitu Evropské unie v Bruselu. Ve hře tak zůstává všech 11 kandidátů. Z východní Evropy je kromě Česka pouze Slovinsko.

Umístění sídla Galilea s sebou podle Hrudy nese potenciál dalších investic do takových sektorů, jakou jsou informační technologie nebo elektronika. "Pro CzechInvest jsou tato odvětví prioritní," dodal Hruda.

Systém Galileo má začít fungovat od roku 2010. Sloužit bude převážně civilním účelům. Bude pomáhat s orientací letadlům a motoristům a asistovat při záchranných operacích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK