MfD: V Česku se letos prodaly či nakoupily firmy za 150 mld.Kč

22.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - V Česku letos proběhly desítky transakcí, při nichž se prodaly či nakoupily firmy za přibližně 150 miliard korun. Většinu z toho si připisují zahraniční investoři, každým rokem ale roste i hodnota akvizic českých firem v zahraničí. Napsala to dnešní Mladá fronta Dnes.

"V Evropě je přebytek kapitálu a společnosti mají trochu problém najít ještě nějaké zajímavé firmy ke koupi," uvedl Dean Brabec z poradenské společnosti Arthur D.Little.

České firmy investovaly od roku 1993 v zahraničí přes čtyři miliardy eur, tedy přes sto miliard korun. Ze zahraničí do Česka ovšem proudily nesrovnatelně vyšší částky, celkem za stejné období přes 53 miliard eur (asi 1,3 bilionu korun). Letos ale české investice v zahraničí stouply na dvojnásobek, zatímco cizí investice v Česku klesly na polovinu.

Největší letošní transakcí byl prodej Českých radiokomunikací za 34 miliard korun. Je to vůbec největší částka, jaká při převzetí soukromých firem padla v celé střední Evropě.

Druhým největším obchodem soukromých firem v tuzemsku byl prodej čtvrtiny společnosti Zentiva. Její akcie koupila za téměř 13 miliard korun největší evropská farmaceutická společnost Sanofi-Aventis.

Největší českou transakci v zahraničí letos uskutečnila energetická skupina ČEZ. V Polsku koupila dvě uhelné elektrárny, celkem za téměř 11 miliard korun. A v Bulharsku ČEZ koupil elektrárnu Varna za 8,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK