Akcie v Tokiu opět zpevnily, pomohla především Toyota

22.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. prosince (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu zakončily týden dalším růstem, a hlavní index se tak posunul dál nad 17.000 bodů. Zájem byl hlavně o společnost Toyota, která nastínila příznivé vyhlídky do budoucna. Na devizovém trhu se kurzy měn příliš nezměnily, jednak proto, že se začíná projevovat vliv svátků, jednak proto, že v USA bude zveřejněna série nových statistických údajů.

Index Nikkei 225 zpevnil o 57,13 bodu a den uzavřel vyšší o 0,34 procenta na hodnotě 17.104,96 bodu. Zpevnil už potřetí za sebou, a dostal se tak nejvýše od 9. května. Za celý týden ale klesl o více než jedno procento, a zaznamenal tak čtvrtý ztrátový týden v řadě. Širší index Topix dnes zpevnil o 0,05 procenta na 1672,10 bodu.

Investoři poptávali hlavně akcie Toyoty, která uvedla, že v příštím roce by měla prodat rekordních 9,42 milionu automobilů. To znamená, že je na nejlepší cestě k tomu, aby se stala největší automobilkou světa. Dosavadní lídr, americká automobilka General Motors, by měl letos vyrobit 9,2 milionu automobilů. Podnik však avizoval, že kvůli problémům sníží produkci.

Silný zájem byl také o akcie společnosti Pentax, která vyrábí fotoaparáty. Firma ve čtvrtek oznámila, že se sloučí s výrobcem optického skla Hoya. Zatímco akcie Pentax vzrostly o 5,9 procenta, akcie společnosti Hoya si připsaly pouze 1,3 procenta. Někteří analytici tvrdí, že fúze bude přínosná hlavně pro Pentax.

Aktivita na trhu se začíná vytrácet, protože po předchozím růstu se řada investorů rozhodla některé akcie prodat, a inkasovat tak zisky. Snižovaly se například kurzy akcií energetických společností nebo firem, které působí v odvětví těžby nerostných surovin.

"Trh je teď opatrný, protože zahraniční investoři, kteří v prosinci stáli za růstem cen akcií v Tokiu, na Vánoce odcházejí," řekl šéf makléřské společnosti Nozomi Securities Takahiko Murai. Japonští investoři ale podle něj nakupují při každém výraznějším poklesu, takže trh už by neměl výrazně klesnout.

Na devizovém trhu se kvůli vánočním svátkům kurzy měn příliš nehýbou. Investory ale bude odpoledne zajímat statistika z USA, kde budou zveřejněny údaje o cenách, příjmech občanů a zakázkách na zboží dlouhodobé spotřeby. Vzhledem k tomu, že čtvrteční statistika neměla na kurzy velký vliv, dolar i další měny podle analytiků zřejmě setrvají v úzkých rozpětích.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,3192 USD a pouze nepatrně oslabil z předchozích 1,3188 USD, kde byl ve čtvrtek. K japonskému jenu mírně klesl na 118,31 ze 118,37 JPY, a podobně euro k jenu oslabilo na 156,06 z předchozího kurzu 156,11 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK