EK schválila firmě Tata akvizici hutní společnosti Corus

22.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. prosince (ČTK) - Evropská komise dnes schválila indické společnosti Tata Steel návrh na převzetí britsko-nizozemského rivala Corus Group. Dala tak zelenou plánu na vytvoření pátého největšího výrobce oceli na světě. Informovala o tom agentura Reuters. Převzetí Corusu je největší zahraniční akvizicí, jakou kdy indická firma provedla.

"Komise vyšetřováním zjistila, že navrhovaná transakce neomezí konkurenci v evropském hospodářském prostoru. Aktivity obou společností se překrývají jen v menším rozsahu," píše se ve sdělení komise. Tata za Corus zaplatí asi 4,3 miliardy liber (zhruba 176 miliard Kč).

Schválený kontrakt je dalším případem slučování v hutním odvětví, které i po nedávné akviziční vlně zůstává relativně roztříštěné. Konsolidaci pomohl především indický miliardář Lakshmi Mittal, jehož společnost Mittal Steel v letošním roce za zhruba 32 miliard dolarů po dlouhé bitvě převzala evropský podnik Arcelor.

Tata Steel je největší soukromou ocelárnou v Indii, po převzetí Corusu se ale dostane k ocelárnám v Británii, Nizozemsku, Francii a Belgii. Tata je z hlediska velikosti na 56. místě mezi světovými ocelárnami, převzetím Corusu se tedy dostane o 51 míst výše.

Sloučený podnik bude podle účetních výkazů za loňský rok produkovat asi 23,5 milionu tun oceli ročně. Cena, kterou za Corus Indové zaplatí, oceňuje tunu oceli vyrobenou v Corusu na 440 dolarů. Pro srovnání, Mittal musel dát za Arcelor cenu, která tunu oceli vyrobenou v Arceloru oceňovala asi na 690 dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK