ČSÚ: ČR má nejvyšší míru investic ze zemí OECD

22.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - Česká republika měla v roce 2004 nejvyšší míru investic ze zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Česko se tak ocitlo v investicích na špičce zemí OECD spolu se Španělskem a Koreou. Míra investic v ČR však v posledních letech mírně klesá. Vyplývá to z analýzy, kterou dnes zveřejnil Český statistický úřad.

V letech 1995 až 2005 tvořily téměř třetinu výdajů na hrubý domácí produkt v ČR výdaje na investice. Takovouto úroveň investiční aktivity vykazují podle OECD z globálního hlediska země s nejvyšším sklonem investovat jako je například Korea, Mexiko a Čína, uvedl ČSÚ.

V letech 1995 až 2005 však podíl investic v běžných cenách na hrubém domácím produktu klesl o 6,6 procentního bodu na 24,9 procenta HDP. Pokles je podle statistiků patrný hlavně v letech 2002 až 2005, z větší části ho však způsobilo vyšší tempo růstu výkonnosti české ekonomiky.

Ze statistik OECD také vyplývá, že Česká republika patří dlouhodobě k zemím, u nichž je poměr investic do strojů a zařízení k hrubému domácímu produktu nejvyšší v OECD. Od roku 1991 se pohybuje v intervalu mezi 9,3 až až 14,3 procenta.

Vývoj investic v letech 1995 až 2005 podle ČSÚ potvrzuje, že vysoká míra investic je spojena s takovou fází vývoje ekonomiky, kdy hospodářství i přes značné investice do stálého majetku nespěje k vysoké ekonomické úrovni dostatečným tempem. Tedy že se efekt investic dostatečně rychle nepromítá do vytvořeného produktu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK