ÚOHS povolil PSJ New N.V. podíly v Desta Holland a PSJ Holding

22.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. prosince (ČTK) - Nizozemský koncern PSJ New N.V. může koupit společnost Desta Holland. Získá tak například jednapadesátiprocentní podíl ve stavební firmě PSJ holding a podíly v jejích dceřiných podnicích i ve fotbalovém klubu FC Vysočina Jihlava. Fúzi schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Nenaruší český trh pozemního stavitelství, řekl mluvčí úřadu Kristián Chalupa.

Antimonopolní úřad se zabýval jen situací na trhu pozemního stavitelství. V oboru se pohybuje jen PSJ Holding. Ani tam, ani v jiných oblastech se činnosti firem nepřekrývají, doplnil Chalupa. Úřad naznal, že podíl firem neohrozí hospodářskou soutěž. Firmy navíc mají dostatek konkurentů.

PSJ holding vykázal v minulém roce zisk 57 milionů korun při tržbách kolem dvou miliard korun. Firmu založilo v roce 1997 několik fyzických osob, o několik let poději skončily pohledávky podniku v České konsolidační agentuře. V roce 2004 zařadila vláda firmu do programu EXIT II, v jehož rámci se uskutečnilo veřejné výběrové řízení na odkup pohledávky za více než 500 milionů korun. V tendru zvítězila firma Hydrostav Bratislava, která získala v PSJ většinový podíl. Hydrostav jej po půl roce prodal nizozemské společnosti Desta Holland. V roce 2005 naopak PSJ holding ovládl část Hydrostavu Bratislava (dnes PSJ Hydrotranzit).

Většina velkých domácích stavebních firem již strategického zahraničního partnera našla. Švédská Skanska koupila bývalou IPS, Vodní stavby Bohemia získal německý Hochtief, ŽS Brno převzala španělská OHL, většinovým vlastníkem Staveb silnic a železnic se stala francouzská Eurovia z koncernu Vinci, Metrostav ovládá slovenský koncern DDM. Antimonopolní úřad nedávno povolil také spojení firmy Strabag a Mittag.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK