Prezident Klaus podepsal zákon o rozpočtu ČR na příští rok

22.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - Prezident Václav Klaus dnes podepsal zákon o rozpočtu České republiky na příští rok. Sněmovna minulý týden schválila, že stát bude hospodařit se schodkem 91,3 miliardy korun při příjmech 949,5 miliardy a výdajích 1,0408 bilionu korun. Zákon začne platit poté, co vyjde ve Sbírce zákonů.

Rozpočet při parlamentním hlasování podpořili poslanci ODS, ČSSD a KDU-ČSL. Proti byli zelení a komunisté. Senát o rozpočtu nehlasuje.

Ekonomičtí analytici soudí, že poslanci schválením rozpočtu ukázali, že nemají zájem na reformách veřejných financí. Poslanci navíc k uvedenému schodku příští vládě "nadělili" ještě schodek další - skrytý, a to ve výši 6,4 miliardy korun. O uvedenou sumu totiž zkrátili zákonem předurčené výdaje státu a peníze poslali na rozmanité investiční akce, takzvané poslanecké pomníčky, především do regionů.

Zajímavostí schvalování rozpočtu bylo, že ODS, ČSSD a KDU-ČSL pro něj hlasovaly v době, kdy se rýsovala možnost, že společně vytvoří vládu. Několik hodin po schválení rozpočtu se ale ODS rozhodla, že na přípravě vlády s ČSSD pokračovat nebude. Poté začala o kabinetu vyjednávat s KDU-ČSL a zelenými.

Vedle ekonomů vyjádřila nespokojenost s rozpočtem i řada politiků - a to i ti, kteří pro rozpočet zvedli ruku. Vadí jim velký deficit a poslanecké pomníčky. Kvůli dodatečnému rozdělování peněz po rozpočet nehlasoval ani ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS).

Poslanci schválili například dotaci 20 milionů korun na rekonstrukci a dostavbu víceúčelového sportovního areálu AC Sparta Praha v Praze 9. Dalších 20 milionů korun půjde teplickému SK Fotbalovému sdružení JUNIOR. Více než 15,3 milionu korun dala sněmovna Lyžařskému klubu Slatina na výstavbu a modernizaci lyžařského vleku. Přes tři miliony korun dostane Okresní agrární komora Břeclav na úhradu škody způsobené špačkem obecným v roce 2005 ve vinicích a tři miliony korun sněmovna převedla jezdeckému klubu Hippo Semily na stavbu kryté jízdárny.

Podle ČSSD je drancování rozpočtu výsledkem toho, že má vláda ve sněmovně slabou pozici. Svůj souhlas s rozpočtem obě nejsilnější strany odůvodnily tím, že bez rozpočtu by ekonomika mohla upadnout do chaosu. Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek označil "bizarní rozpočet" za dědictvím sociálnědemokratického kabinetu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK